Amalgamsanering ger hälsoförbättringar och särskilt tillsammans med antioxidantterapi, berättade läkaren Birger Grahn och professor Ulf Lind under ett seminarium i Stockholm den 3 december 2016. Birger Grahn har flera års erfarenhet som remissinstans för amalgamsjuka patienter i Norrbottens läns landsting och Ulf Lindh har följt upp behandling av patienter vid Akademiska sjukhuset i Uppsala på 1990-talet. Se diagram över hälsoförbättringar av de nio vanligaste symtomen.

Birger Grahn har sammanställt patientbeskrivningar och sina resultat i boken Amlgamsjuka i tandläkarpraktiken. En  tjock men mycket intressant bok som kan beställas från Vulkan förlag för 189 kr. Under seminariet gav Birger Grahn Birger Grahn en introduktion till sin bok och redovisade också ett stort antal patientbeskrivningar som han tagit från sina journaler.

Han berättade att många blev friskare efter amalgamsanering. Han gav också exempel på inträffade förbättringar av enbart antioxidatbehandling och vitamin B12-tillskott och redovisade fall där patienter nöjt sig med den förbättringen och låtit bli en dyr och plågsam amalgamsanering.

Hur tandläkaren genomför saneringen är viktigt, berättade Birger Grahn. Om patienten inte skyddas från kvicksilverångor kan de bli mycket sjukare. Därför gick de flesta patienterna till en kunnig tandläkare i Luleå. En del som bodde långt bort fick ge sin tandläkare ett formulär från  IAOMT om hur en amalgamsanering går till och Birger Grahn trodde att tandläkaren följde detta schema.  

Ulf Lind kunde bekräfta de kliniska iakttagelser Birger Grahn gjort med statistik från uppföljning av patienter vid amalgamenheten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En sammanställning av nio symtom visade att samtliga minskat brant efter saneringen. Mycket av det Ulf Lindh berättade finns sammanställt i boken Dentala material och ohälsa. ​Den kan beställas från Tandvårdsskadeförbundet för 350 kr genom insättning på bg 226-4885, glöm inte att skriva namn och adress dit boken ska skickas. Vid problem kontakta stockholm@tf.nu.

Figuren ovan visar utveckling av nio vanliga symtom hos amalgamsjuka patienter för hela den undersökta gruppen som behandlades vid amalgamenheten och därefter följdes upp. Ulf Lindh redovisade också symtomutveckling för patienter med kroniskt trötthetssyndrom, vilket gav ungefär samma resultat. Amalgamsanering minskar således symtomen även hos denna diagnosgrupp. Även tidigare elöverkänsliga minskade symtomen en tid efter saneringen.

​Läkaren Karin Munsterhjelm,​ som tidigare arbetat med amalgamskadade i Finland, bekräftade bilden av att många tillfrisknar efter amalgamsanering och att det också behövs antioxidantterapi för att nå bra resultat.

Tandvårdsskadeförbundets ordförande Ann-Marie Lidmark avslutade seminariet med att kontatera att inget landsting hittills följt upp patienter som amalgamsanerats enligt tandvårdsförordningens 7 §. Detta trots att många sanerats enligt denna paragraf och att journalerna är relativt utförliga då landstingen krävt redovisning av symtom, tidigare behandlingar och provtagningar.  Därtill finns personnummer på journalerna, vilket gör det enkelt att följa upp hälsoutvecklingen.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)