En del födoämnen har rykte om sig att vara hälsobringande, ibland ända sedan antiken. Modern forskning har ofta kunnat bekräfta egenskaperna och klarlägga mekanismerna.
Tranbär är ett sådant näringsämne som sedan länge ansetts skydda mot urinvägsinfektion. Upptäckten kanske kommer från ?kloka gummor? som förföljdes och kanske brändes på bål för att ha funnit medel mot sjukdomar som motsade dåvarande medicinska uppfattning.
Tranbär innehåller polyfenoler med antioxidanteffekt. En studie från Washington State University undersökte extrakt från bladen och tranbärsjuice på antioxidantstatus, inflammationsmarkörer i blodet och i vilken grad det påverkade bakteriers vidhäftningsförmåga till celler från urinvägarna.
Tranbärsextrakt och -juice ökade något antioxidantenzymet superoxiddismutas och nivån efter 24 timmar, men hade ingen effekt på andra antioxidanter eller inflammationsmarkörer. Däremot visade en engångsdos av medlen, jämfört med enbart urin från försökspersonerna, en påtaglig effekt att minska vidhäftningen av bakterier till urinvägscellerna, 3 timmar efter intag. Effekten var signifikant efter 3 timmar, men inte senare.
Blåbär har också rykte om sig att vara nyttigt och har bland annat en motverkande effekt mot gula-fläcken-sjukan i ögonen (tillsammans med andra antioxidanter). Den ögonläkare som lanserade metoden råkade ut för moderna häxprocesser. En studie från universitetet i North Carolina, USA, visade att intag av 250 gram blåbär dagligen eller motsvarande mängd torkat pulver under 6 veckor gav lägre blodtryck och lägre ökning vid stresstest och lägre diastoliskt blodtryck. Oxidationsstatus påverkades inte men däremot förbättrades immunförsvaret.
Granatäpplen har mångtusenårig användning som hälsomedel och betraktades som en gåva från gudarna. Forskning under de senaste decennierna har visat på stark antioxidanteffekt. I en grekisk studie undersöktes antioxidantstatus i blodet efter intag av 250 milliliter granatäppeljuice under tre veckor. Alla deltagarna var icke rökare och intog inga antiinflammatoriska mediciner eller kosttillskott.
Malondialdehyd, ett mått på oxiderade, härsknade, fetter, minskade med 24,4 % och proteinkarbonyler, ett mått på oxiderade proteiner, med 19,6 %. Glutation, en central komponent i antioxidantförsvaret, för avgiftning, bland annat av kvicksilver, och som har en lång rad andra cellfunktioner, ökade med 22,6 %.
Granatäppeljuice torde vara billigare i de länder där det odlas än i Sverige. 250 milliliter/dag kostar i Sverige cirka 7-8 kronor/dag. Även lägre intag under längre tid torde långsiktigt ha påtagliga skyddseffekter mot utveckling av fri-radikalrelaterade sjukdomar och miljöbelastning.