- Hälsa
- Miljö
Av ett pressmeddelande från Livsmedelsverket framgår att myndigheten kommer att lansera ett nytt verktyg (Risktermometern) för att jämföra gifter i maten. Tanken är att man som konsument ska få bättre vägledning till vad som bör undvikas på grund av hög gifthalt. Nu redovisas endast en rapport om hur riskbedömningarna ska gå till och senare kommer en grafisk modell att kopplas till verktyget.
Tanken med Risktermometern är att konsumenten ska kunna göra mer korrekta riskbedömningar än tidigare genom att jämföra olika risker. Livsmedelsverket förtydligar detta genom att berätta att allvarliga hälsoeffekter som nervskador medför att man behöver större säkerhetsmarginal än om det handlar om övergående illamående.
Det nya systemet innehåller fem riskklasser där riskklass 1 och 2 innebär låga eller mycket låga risker. Risktermometern ska kunna användas för miljögifter, metaller, bekämpningsmedel och tillsatser. Tanken är att resultaten ska kunna visas grafiskt och att redovisningen ska vara så enkel att alla förstår den.
Nu presenterar Livsmedelsverket endast en rapport om hur man tänker sig beräkningar och redovisningar av risker och senare kommer den grafiska modellen att utvecklas. Det finns således inget som i dagsläget är färdigt att användas. Sannolikt finns fortfarande möjlighet att påverka utformning och beräkningsmodeller för den som är intresserad.
Verktyget kan komma att bli mycket intressant för många som är känsliga för gifter. Tyvärr har Livsmedelsverket inte tänkt på att riskbedöma amalgamfyllningar, piercing eller annat som precis som vanliga livsmedel läcker gifter direkt till mag-tarmkanalen. En mer heltäckande Risktermometer borde ta hänsyn till allt som kommer in i kroppen via munnen, magen och tarmarna.