För att kunna påvisa allergi mot något genom hudtest krävs att man hittar rätt testsubstans som tas upp genom huden och aktiverar immuncellerna på samma sätt som det ämne som man är misstänkt allergisk mot.

Forskarna vid yrkesdermatologen i Malmö har tidigare hittat en lämpligare guldförening än den tidigare använda och funnit att guldallergi är långt vanligare än vad man tidigare trott. Nu har man, tillsammans med forskare i en rad länder undersökt om man kan hitta en kemisk palladiumförening som är lämplig för att påvisa allergi mot denna metall, mycket vanlig som ingrediens i dentala guldlegeringar.

Undersökningen, som omfattade 8 kliniker i olika europeiska länder, jämförde testresultaten när man använde palladiumklorid respektive natrium-tetrakloropalladat vid hudtest på 1651 patienter som undersöktes för allergi eller eksem. Man jämförde även olika koncentrationer av metall och med testresultat vid användning av nickel som testsmetall.

Korsreaktioner mellan palladium och nickel är väl kända och många patienter reagerar på båda metallerna. Den lämpligaste koncentrationen av tetrakloropalladat var 3% vilket gav minst antal osäkra resultat med också lägsta risk för sensibilisering hos ej tidigare metallkänsliga personer. Några fall av sensibilisering inträffade dock under försöken.

Den nya palladiumföreningen visade dubbelt så hög palladiumallergi, jämfört med palladiumklorid och det fanns ingen skillnad mellan könen, till skillnad mot nickel där allergi är långt vanligare hos kvinnor. Forskarna anser att den sannolika källan till palladiumallergi är dentala guldlegeringar. En annan, mindre vanlig men möjlig källa till palladium är piercing. Man anger att palladiumreaktioner från dentala material sällan ger reaktioner i munnen, men kan ge till exempel astma eller maginflammation. Som jämförelse kan nämnas att Tf-medlemmar som har guldallergi har haft stora svårigheter att få bort tandguldet om det inte funnits reaktioner i munnen.

Av allt använt palladium i världen går 8,1 % till tandvården, 20 ton/år, men användning av legeringar innehållande metallen i tandvården varierar starkt mellan olika länder. I hela gruppen om 1651 personer reagerade i medeltal 18,2 % på palladium. På nickel reagerade 20,7 %. Variationerna var stora, från 10,2 % i Malmö till 30,6 % i Basel där också reaktionerna mot palladium var betydligt vanligare än reaktion mot nickel men där också palladium-innehållande dentallegeringar är mycket frekvent använda.

Forskarna anser att tetrakloropalladat snarast bör ersätta palladiumklorid som testsubstans och att man med användningar av palladiumklorid missar 61 % av palladium-sensibiliserade patienter. Från Tandvårdsskadeförbundets sida skulle vi finna det önskvärt att man letar efter en lämplig testförening för titan där sannolikt reaktionerna är lång vanligare än vad nuvarande test visar.

Allergitestestområdet borde snarast revideras och baseras på nuvarande kunskaper om immunsystemet i hela kroppen. Hudtester torde främst användas för att det är billigt och enkelt men ger föga information om reaktioner i andra delar av kroppen. Personer som behandlats med platinaföreningar mot cancer kan till exempel ha mycket specifika immunreaktioner mot platina bundet till DNA, men inte mot DNA enbart. Det borde gå att göra test där metaller och andra kemikalier binds till ett antal nyckelproteiner från kroppen och man undersöker om immunsystemet reagerar mot dessa kombinationer. Lymfocyttransformationstest som MELISA är en bit på den vägen och utsätter inte patienterna för sensibiliseringsrisk.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)