Förhandlingarna om en global kvicksilverkonvention kommer att starta i Stockholm i juni 2010. Det står klart sedan världens länder nu enats om en tidtabell för förhandlingarna. Konventionen ska omfatta all slags användning och utsläpp av kvicksilver.

Ny konvention om kvicksilver förhandlas i Sverige 2010

- Ett mycket glädjande besked. Regeringen förbjöd 1 juni 2009 användningen av kvicksilver i Sverige. Vår och EU:s målsättning har varit tydlig: det måste också till bindande åtgärder internationellt. Nu påbörjas det arbetet på allvar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Världens miljöministrar beslutade i februari 2009 att förhandlingar ska påbörjas om en global kvicksilverkonvention som ska omfatta all slags användning samt utsläpp. Målsättningen är att en konvention ska vara klar 2013. Det första förhandlingsmötet kommer att hållas i Stockholm 7-11 juni 2010 och arrangeras gemensamt av Nordiska Ministerrådet och Sverige.

Det svenska ordförandeskapet har lett EU i ett förberedande arbetsgruppsmöte inför förhandlingarna om en ny kvicksilverkonvention. Mötet som idag avslutades i Bangkok enades om procedurregler för förhandlingsprocessen och diskuterade också möjliga tekniska lösningar för att minska problemen med kvicksilver i miljön. Dessutom valdes Sverige att representera EU i styrgruppen för hela förhandlingsprocessen.

- Vi är mycket nöjda med hur mötet fallit ut, säger Nina Cromnier, enhetschef på Miljödepartementet, som lett EU:s delegation. Det finns nu goda förutsättningar att förhandlingarna kan föras i rask takt och bli färdiga inom den tidsram som världens miljöministrar satt ut. Detta skulle vara något av en rekordtid för en förhandling av en miljökonvention av detta mått. Att Sverige dessutom fått förtroendet att representera EU i styrgruppen för förhandlingarna känns extra roligt.

Bakgrund
Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och kan vara ett hot både mot människors hälsa och mot miljön. Kvicksilver kan liksom andra metaller inte brytas ned utan anrikas istället i mark, vatten och
levande organismer. Ämnet kan också transporteras långa sträckor i luften. Metalliskt kvicksilver kan genom naturliga processer omvandlas till den mycket giftiga organiska formen metylkvicksilver, som sedan ackumuleras i till exempel fisk. I människokroppen kan metylkvicksilver överföras till foster och hämma utvecklingen av fostrets hjärna, även vid låga koncentrationer.

Föroreningar av kvicksilver anses även vara ett problem på global nivå. Enligt FN:s miljöprogram (UNEP), som låtit kartlägga situationen, finns nu kvicksilver i miljön och i föda (framförallt fisk) i så höga halter att både människa och miljö kan ta skada. Även regioner utan kvicksilverutsläpp, exempelvis Arktis, påverkas negativt på grund av att kvicksilver kan transporteras långa sträckor i luften. Befolkningsgrupper som äter mycket fisk, skaldjur och marina däggdjur är särskilt utsatta. Sverige förbjöd användningen av kvicksilver den 1 juni 2009. Det mesta av det kvicksilver som faller ned på svensk mark kommer från andra länder. För att minska föroreningen av den svenska miljön måste därför åtgärder vidtas på alla nivåer – lokalt, inom EU och globalt.

Kontakt
Lennart Bodén
Pressekreterare hos Andreas Carlgren
cell 070-950 22 45
e-post till Lennart Bodén, via registrator
Nina Cromnier
Departementsråd
08-405 20 56
070-668 95 82

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)