Socialstyrelsen har undersökt mineraliseringsstörningar hos barn och ungdomar upp till 20 år och vilka ersättningsmaterial som ska användas. Risken för fluorskador belyses då dessa är relativt vanliga, men ingenting sägs om att myndigheterna borde varna för fluor och att dessa skador faktiskt är helt onödiga med rätt upplysning till vårdnadshavare.

Socialstyrelsens rapport ?Behandling av mineraliseringstörningar i emalj och dentin. En systematisk kartläggning av restaureringsmaterial för barn- och ungdomstandvården? konstaterar att störningar i mineraliseringen av tänder under barndomen leder till missfärgade och gropiga tänder eller att emalj och dentin förstörs med tidiga och allvarliga kariesangrepp som följd. Den största riskfaktorn är intag av för mycket fluor som kan ge fläckar på tänderna och gropig emalj.

Rapporten berör inte med ett ord möjligheten att med bra information förebygga fluorskador. Anledningen är att denna studie bara tittar på hur man bleker eller slipar bort missfärgningar och vilka material som ska användas till kronor, skalfasader med mera. Inte heller tar rapporten upp något om biverkningar av olika material utan den fokuserar helt på hållfasthet.

Tandvårdsskadeförbundet kan konstatera att fluorskador är helt onödiga – det handlar enbart om informationsbrister. I områden med mycket fluor i grundvattnet som t ex i Uppsala och delar av Kalmar län måste myndigheterna mer aktivt varna för risken att barn och ungdomar får i sig för mycket fluor. Särskilda varningar bör gå ut till blivande föräldrar via mödravårdscentralerna.

Dessvärre skadar fluor även andra funktioner i kroppen än tändernas emalj. Forskning finns som visar att låga halter påverkar hormonbalansen, kan vara cancerframkallande och att högre doser under lång tid kan ge osteoporos. Tydliga varningar i områden med höga fluorhalter är befogat av många skäl.

Flaskmatade spädbarn är särskilt i riskzonen då de är känsliga för fluor. Naturen har löst det genom att moderns bröstmjölk innehåller mycket låga fluorhalter. Myndigheterna bör erbjuda fluorfritt vatten för modersmjölksersättning och välling under åtminstone det första halvåret i områden med höga halter i vattnet. Varningingen bör också omfatta användning av fluortandkräm och fluortabletter eller fluorsköljning dessa områden.

Ramlösa är exempel på ett företag som tagit sitt ansvar och har på sina flaskor skrivit att vattnet inte dagligen ska konsumeras av barn under 7 år då fluorhalten överstiger Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det Socialstyrelsens rapport fokuserat på är blekning, slipning av missfärgade tänder och material som ska användas till kronor, skalfasader med mera. Många av redovisade material innehåller metaller. Tandvårdsskadeförbundet har lång erfarenhet av att en viss andel av befolkningen är känslig för metaller. Av den anledningen borde åtminstone allergirisken för sådana material hade tagit upp i rapport, men inte en stavelse om biverkningsrisker.

Hälsomässigt finns mycket att vinna på att betrakta tänderna som en del av kroppen liksom att dentala material av alla slag hypotetiskt kan orsaka biverkningar av fysisk och psykisk art.

Till rapporten

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)