Få patientgrupper har så svårt att komma fram i vården som tandvårdsskadade. Trots allvarliga symtom som värk, extrem trötthet, mag- och tarmproblem, svårt att minnas och koncentrera sig, dimsyn, feber med mera blir många dåligt bemötta och blir inte lyssnade på. Ett mer patientcentrerat arbetssätt i vården hade sannolikt inte skapat denna oetiska och samhällsekonomiskt kostsamma situation som många tandvårdsskadade befinner sig i. Myndigheten för Vårdanalys borde granska detta.

Myndigheten vill ha tips från allmänheten över vilka områden som ska granskas. Du kan också lägga in synpunkter på myndighetens hemsida. Nedan redovisas ett granskningsförslag inskickat av Ann-Marie Lidmark. Skicka gärna in ett liknande du också eller inom något helt annat område.

Förslag till granskning
Tandvårdsförordningen (1998:1338) 7 § utbyte av dentala material som led i en medicinsk behandlingsplan.
1. Mellan 70 000 och 300 000 personer är sjuka av sina dentala material
2. Flertalet upplever dåligt bemötande i vården
3. Utbyte av dentala material man inte tål kostar mycket pengar, särskilt för den som är sjukskriven eller har aktivitetsersättning/socialbidrag
4.Förbättringspotentialen vid fyllningsbyte är så stor som mellan 70 och 90 % .hos de som varit sjuka en längre tid och som inte klarat att behandla.
5. Socialstyrelsen har för avsikt att ta bort allmänna råd om amalgam utan att ersätta dem med annat = gruppen riskerar att helt osynliggöras
6. Hälften av befolkningen har amalgam i tänderna och det kommer de fortsatt att ha 20-30 år till. Det är alltså inget problem som försvinner bara för att vi har ett kvicksilverförbud.
7. Andra material som titan och kromkoboltlegeringar blir alltfler sjuka av i dag (metallkänslighet)
8. Finns stor möjlighet att följa upp sanering av dentala material via de journaler landsting/regioner har för personer som fått tillåtelse att byta fyllningar som led i en medicinsk behandling (7§)
9. Det är samhällsekonomiskt lönsamt att byta fyllningar på personer som är sjuka och nya beräkningar av detta bör göras.
10. Vården måste ta metallkänslighet på allvar. Gruppen tandvårdsskadade är stor, men sannolikt finns också ett stort mörkertal bland folk som är tatuerade, är piercade eller utsätt för metaller på andra sätt.
11. Skillnaden i bedömning av tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ skiljer sig mycket åt över landet, vilket är oacceptabelt
12. Läkare och tandläkare som behandlar tandvårdsskadade blir ofta föremål för tillsyn och några av dessa har fått sina legitimationer tillbakadragna trots att deras behandlingar varit mycket lyckade och trots ett kraftigt patientstöd.
13. Tandvårdsskadade säger ofta att de blir behandlade som psykiskt sjuka, vilket gör det än mer intressant att bättre undersöka bemötandeproblematiken

Tandvårdsskadeförbundet har uppvaktat alla myndigheter inklusive Vårdanalys utan att någon av dessa vill ta ansvar för att utreda en relativt stor, mycket eftersatt patientgrupp med en stor bemötandeproblematik. En problematik som också finns hos flera andra patientgrupper som exempelvis personer med kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalig och sköldkörtelproblem.

Myndigheten för Vårdanalys kan och bör ta upp gruppen tandvårdsskadade som en del i en analys över grupper där vården har svårt att hantera symtomen och som medför att patienterna lätt hamnar utanför systemet. Patientgrupper som skickas mellan olika vårdgivare i ett evigt ekorrhjul och som därtill upplever att de blir dåligt bemötta skulle kunna få mer adekvat behandling om vården mer aktivt samarbetar med patienterna.

Diskussionen om ifall en mer patientcentrerad vård skulle bidra till snabbare tillfrisknande är en stor och intressant fråga. Bevisfrågan bör inte som i dag när det gäller dentala material vara det viktiga utan det intressanta är att vårdgivare och patient tillsammans ska diskutera behandlingen och i samförstånd pröva sig fram.

Inskickat till Vårdanalys av Ann-Marie Lidmark

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)