- Hälsa
I dagens Sverige är problem med munhälsan vanliga bland äldre på särskilda boenden, speciellt vid funktionsnedsättning eller kognitiva sjukdomar som demens.
Vård- och omsorgspersonal på särskilda boenden har en utmanande och viktig uppgift att hjälpa de äldre att upprätthålla en god munhygien. Detta tas upp i en studie vid Göteborgs universitet. Med otydliga rutiner kan munhälsan sättas på spel.
Utvecklande av strategier för att förhindra försämrad munhälsa är avgörande för att undvika påföljder såsom smärta och tuggsvårigheter med försämrad livskvalitet.
I den aktuella studien ställdes frågor om vad som underlättar respektive hindrar vård- och omsorgspersonal att arbeta med förebyggande munhälsa i de standardiserade och etablerade verktyg som används på många särskilda boenden i Sverige.
Det nationella kvalitetsregistret Senior alert bedömer risker för fall, trycksår, undernäring och ohälsa i munnen. En del av detta register är det kliniska bedömningsinstrumentet som benämnes ROAG-J, vilket omfattar screening med munspegel och ficklampa, samt planering och förebyggande munvårdsåtgärder.
Studien finns publicerad i tidskriften BMC Geriatrics och den bygger på fokusgruppsintervjuer med 14 sjuksköterskor och 14 undersköterskor som arbetar på särskilda boenden i två kommuner i Västsverige.
Under intervjuerna framkom att vård- och omsorgspersonalen regelbundet tillämpade Senior alert och ROAG-J. Dessa verktyg beskrevs som viktiga. Det framhölls också att munhälsan var avgörande för flera andra hälsorisker som att inte kunna tugga respektive svälja ordentligt. Sådan problematik kan i sin tur leda till undervikt.
Personalen såg samtidigt problem i otydlig ansvarsfördelning mellan olika yrkesgrupper på boendena, vilket kunde resultera i att munvård nedprioriterades till förmån för andra uppgifter. Detta i kombination med stora variationer i utbildning samt kunskap om munhälsa bland vård- och omsorgspersonal gjorde att riskbedömningar och munvårdsinsatser inte utfördes på rätt sätt vid vissa tillfällen.
Munvård för sköra äldre upplevdes överlag utmanande för personalen, samtidigt som studien visar att en mer strukturerad process främjar kommunikationen och medvetenheten om hur viktig en god munhälsa är.