Ett flertal studier under senare år har indikerat att kvaliteten på mäns spermier har avtagit. Det är därför angeläget att försöka finna om orsaken kan vara miljöpåverkan.

I västvärlden har ungefär 14 % av alla par svårigheter att få barn och i cirka 40 % av dessa fall ligger orsaken hos mannen. En möjlig orsaksfaktor kan vara strålning från mobiltelefoner och ett antal studier har visat negativa effekter av mobiltelefonstrålning på manlig reproduktion.

Nu har forskare från universitetet i Exeter, England, gjort en analys av publicerade studier på människa inom detta område som innehöll tillräckligt med data för att vara jämförbara. Forskarna fann 10 studier med sammanlagt 1402 mätningar där man mätt enligt etablerade metoder och utvärderat spermierörlighet, antal levande spermier och totala spermieantalet per volymsenhet och samband med uppskattad tid för mobilanvändning i frekvensområdet 800-2200 MHz och med telefoner vars effekt inte översteg legala värden (som är baserade på uppvärmning).

För spermierörlighet fanns totalt 1448 prov från 1353 män. Hälftern av mätningarna gjordes på personer som anlitat fertilitetskliniker och hälften på personer från befolkningen i övrigt. Sex av studierna rapporterade en signifikant negativ effekt på rörligheten med i medeltal en sänkning med 8 %. Tre av studierna hade en sänkning, men ej signifikant och en studie rapporterade ökad rörlighet.

Data om antalet levande/döda spermier fanns i fem studier med 816 prover. Fyra av de fem studierna visade en nedsatt livsduglighet hos spermierna av samma storleksordning som för rörligheten.

I sex undersökningar med sammanlagt 1376 prover undersöktes antalet spermier per volymsenhet, men resultaten visade ingen genomgående tendens, vare sig mot minskning eller ökning. För både rörlighet, livsduglighet och koncentration är det samma studie från Brazilien som visar positiva effekter av strålningen, alla övriga visar negativa, om än ej alltid signifikant.

Forskarna diskuterar värmeeffekter och anser att om detta har någon påverkan så är det inte strålningen som orsakar det, utan att själva mobilen avger värme och förvaras i fickan nära testiklarna. Däremot anger man bildningen av fria radikaler som orsak till de påvisade effekterna på spermierna.

En viss nivå av fria radikaler bildas under själva befruktningen av ägget för att spermiesvansen skall avstötas och ägget göras ogenomträngligt för fler än en spermie. Flera laboratorieförsök visar dock att om mitokondriernas produktion av fria radikaler i spermierna ökas så nedsätts både rörlighet och livsduglighet.

Variationerna i resultat i de olika studierna beror till del på olika exponeringstider för mobilstrålning, men kan även bero på okända påverkningar som tungmetaller eller hormonstörande ämnen. Endast en del av studierna rapporterade försöksperonernas ålder och rökvanor.

I studier som dessa är det givetvis svårt att bedöma exponeringen annat än grovt. Användningssättet för mobiler varierar mellan olika personer, men det förefaller mindre välbetänkt att använda hands-free och stoppa mobilen i fickan, påslagen och avgivande högre effekter vid samtal.

Till artikeln
Refererat i Science Daily

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)