Många studier har visat att mikrovågor orsakar bildning av fria radikaler och att antioxidanter dämpar effekterna. En ny studie undersökte skyddseffekten av ett alkoholextrakt av torkade olivblad. Bladen innehåller huvudsakligen polyfenolen oleuropein med antioxidanteffekter.
Djuren indelades i fyra grupper om 6 djur i vardera och injicerades intraperitonealt (i buken) med antingen saltlösning (kontroller) eller med olika kombinationer av mikrovågsstrålning (*WiFi*) och extrakt: Grupp I. Kontroll med injektion av saltlösning; grupp II. Bara extrakt; grupp III. Mikrovågor, 1 timme/dag under 21 dagar + saltlösning; grupp IV. Mikrovågsstrålning och extrakt före varje mikrovågsexponering.
Strålning, utan olivbladsextrakt orsakade ett diabetesliknande tillstånd med sänkta insulinnivåer och glykogen i levern och blodglukos var ojämn, men normaliserades efter 21 dagar. Olivbladsextraktet normaliserade insulinnivån men ej leverglykogen.
Mikrovågorna minskade nivån av antioxidantenzymerna glutationperoxidas (innehåller selen), katalas, superoxiddismutas och nivån av thiolgrupper (svavelgrupper). Nivån av malondialdehyd (en oxidationsprodukt av fetter) ökade i lever och njurar. Tillförsel av olivextraktet återställde nivåerna till kontrollernas nivå. Malondialdehyd minskade i levern men inte lika mycket i njurarna.
Tillförsel av ämnen intraperitonealt är ett effektiv sätt att få fullständigt upptag av ämnen men det återstår att undersöka hur väl antioxidanterna i extraktet tas upp vid nedsväljning innan det kan användas som skyddande medel mot effekterna av strålning