Migrän är vanligt förekommande, mest hos kvinnor och det är känt att smärtan kommer från vidgade blodkärl i hjärnan och hjärnhinnorna, något som i sin tur aktiverar smärtförmedlande nerver. Migrän-utlösande faktorer är kända men det är inte känt vad som från början orsakar huvudvärken.

Man vet att vissa maträtter kan utlösa migränattacker. Dit hör rödvin, lagrad ost, nitrathaltig föda som rödbetor, artificiella sötningsmedel och choklad. Den vanligaste hypotesen om orsaken är att det finns en obalans i signalsubstanser men ju mer som blir känt om kväveoxid, NO, desto troligare har det blivit att detta ämne har en central roll i uppkomsten av migrän.

NO bildas av enzymer i kärlväggarna och reglerar genomsläppligheten. Ökad bildning av NO vidgar kärlen, men för mycket orsakar bildning av fria radikaler. NO är själv en fri radikal, men kan sekundärt ge upphov till andra syreradikaler och peroxynitrit om det bildas för mycket. Det finns även andra studier som tyder på att mängden fria radikaler är ökad.

När fria radikaler är inblandade kan man leta efter orsaken bland ämnen som orsakar oxidativ stress och dit hör kvicksilver. Huvudvärk, inklusive migrän, är ett vanligt symtom vid amalgamförgiftning som Tf:s medlemmar rapporterat. Brist på antioxidanter ökar känsligheten för kvicksilver, och som det verkar av en ny undersökning, är vanligt förekommande hos migränpatienter. Studien tar inte upp om patienterna har amalgam.

Vid en årlig kongress för American Headache Society rapporterade nyligen forskare från Cincinnaty Hospital Medical Center att unga personer som får migränattacker har brist på D-vitamin, riboflavin (B2) och coenzyme Q10 och mer osäkert även folsyra. Bristerna minskar försvaret mot fria radikaler. Flickor och unga kvinnor hade högre förekomst av Q10-brist och pojkar och unga män högre förekomst av D-vitaminbrist. Mer kroniska former av migrän hade större brister.

Forskarna rapporterar att det finns tidigare rapporter om försök med tillförsel av vitaminer som kunnat minska svårighetsgraden av attackerna, men att patienterna då oftast även fått medicinering och uppgifter om enbart vitaminer kan lindra eller förhindra migränanfall är osäkra. I denna studie gjordes inga försök med vitamintillskott.

En genomtänkt studie i denna riktning borde innefatta både en eliminering av ämnen som amalgam, som är känt för att bilda fria radikaler, och ett brett tillskott i adekvata mängder av antioxidanter och mineraler som man vet motverkar oxidativ stress.

En mycket skicklig schweizisk tandläkare, Paul Engel, som hjälpt många amalgampatienter med stor framgång, har rapporterat att han haft 109 patienter med huvudvärk och migrän varav 69 % blev mycket bättre efter amalgamsanering, 14 % bättre och 10 % något bättre. Inga patienter försämrades. En rapport om Engels resultat finns på länken nedan på både tyska och engelska. Tandvårdsskadeförbundets utvärderingar har gett ungefär samma resultat (Tf-bladet nr 1, 1986)

https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160610140645.htm
http://www.amalgam-info.ch/html/engel.html#epub
http://link.springer.com/article/10.1007/s12011-008-8193-9

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)