Metaboliskt syndrom kännetecknas av hög risk för att utveckla diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck, förhöjda blodfetter och allmänt högre risk för sjukdom.
Cirka 25 % av befolkningen i västvärlden har metaboliskt syndrom i varierande grad. Socker har länge ansetts som bidragande orsak. En sockerlåg diet korrigerar till stor del problemen och gör det onödigt att inta mediciner med biverkningar. Många matvaror innehåller för mycket socker, ofta fördolt, och kan vara svårt att undvika.
En källa som man kan låta bli är emellertid sötade drycker. Vatten släcker törsten lika bra eller bättre. En ny studie har undersökt effekten av sockerdrycker på universitetsstuderande ungdomar i Spanien och jämförde symtom på metaboliskt syndrom hos den femtedel som intog minst, med den femtedel med högsta intaget. I Spanien konsumeras långt mindre sötade drycker än i Nordeuropa eller USA.
8157 unga personer, vid studiens början fria från metaboliskt syndrom, undersöktes efter 6 år. Då hade 361 fall av syndromet utvecklats. Den femtedel som hade ökat sitt intag av dryckerna under de sex åren efter försökets början hade, jämfört med den femtedel som ej ökat eller hade minskat, en statistiskt fördubblad risk för att utveckla metaboliskt syndrom. Vid studiens början var det endast 405 deltagare som konsumerade sådana drycker alls. Resultatet påverkades inte av andra faktorer som rökning, alkohol intag, totalt kaloriintag eller viktuppgång under perioden.
Anmärkningsvärt är att det endast behövdes en enda läskburk (33 cl) ökning per vecka, utöver basintaget, för att fördubbla risken för metaboliskt syndrom.