- Forskning
- Hälsa

Det finns många undersökningar som visar att tandhälsan har stor betydelse för olika sjukdomars utveckling. Nyligen har en stor registerstudie gjorts som visar koppling mellan dålig munhälsa och lunginflammation. Detta är egentligen inget nytt, men nu har 70 000 patienter som genomgått regelbunden tandläkarundersökning följts upp. Det är en stor undersökning som visar på en tydlig koppling mellan avsaknad av tänder, dålig tandhälsa och risk för lunginflammation. Tänderna är en del av kroppen.
Exakta orsaken till varför dålig tandhälsa ökar risken för lunginflammation är svår att avgöra, men det är väl känt att munbakterier kan vandra ner i lungorna och där skapa problem. Bakterier kan tränga in i blodbanorna och nå olika organ inklusive hjärnan. För den som har bra tandhälsa är risken 30-35 procent lägre att drabbas av lunginflammation än om man har mycket dålig tandhälsa.
Detta visar vikten av att hålla tänderna rena och att t.ex. omsorgspersonal hjälper till med munhygien inklusive tandborstning. Störst risk att drabbas av lunginflammation finns hos äldre och sköra personer. Risk finns att bakterier i munhålan fortplantas även till andra delar av kroppen och därmed kan fler sjukdomar bli följden.
När väl en infektion etablerats i munhålan antingen i tandköttet eller i t.ex. en rotfylld eller kariesangripen tand kan infektionen spridas. Till och med sepsis eller blodförgiftning kan uppstå. Då är det särskilt viktigt att kunna identifiera om infektioner i munhålan påverkar. Om rotfyllda tänder orsakar läckage av bakterier behöver tanden snabbt tas bort.
Tandläkare och läkare behöver bli bättre på att identifiera infektioner i munhålan för att förebygga lunginflammation och sepsis. Samtidigt som vårdpersonalen måste bli bättre på att ge förebyggande tandvård. Inte bara de som är äldre drabbas utan även yngre kan få problem.
Till artikel i Tandläkartidningen
Till forskningsartikeln (engelska)
Till artikel om hantering av tandrelaterade infektioner vid sepsis (engelska)