Magnesium deltar i en mångfald funktioner i kroppen och ett för lågt intag i födan ökar risken för olika sjukdomar. En stor del av befolkningen i Europa och USA har ett alltför lågt dagligt intag.
I en undersökning från Spanien, där befolkningen har ett förhållandevis högre intag än i Nordeuropa, undersöktes en grupp personer med förhöjd risk för hjärt-kärlsjukdom (CVD). Inkluderade var 7447 personer mellan 55 och 80 år, fria från hjärt-kärlsjukdom vid studiens början, men med typ-2 diabetes eller tre eller flera av följande kriterier: familjehistoria av CVD, övervikt eller fetma, rökare, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, lågt HDL-kolesterol. Uteslutna var personer med alkohol eller drogmissbruk, någon allvarlig sjukdom, allergi mot olivolja eller nötter. Deltagarna åt antingen en diet med tillsats av olivolja och nötter eller en fettsnål diet.
Magnesiumintaget skattades från ett frågeformulär inkluderande 137 födoämnen. Efter eliminering av personer som uppgett ofullständiga dietdata återstod 7216 personer. De som fick i sig mest magnesium var huvudsakligen kvinnor, hade lägre kroppsvikt, var mer fysiskt aktiva och drack mindre alkohol. De hade också högre intag av fibrer och calcium. Den tredjedel som intog minst magnesium hade ett intag av i medeltal 318 mg/dag och de som fick i sig mest 454 mg/dag.
Efter en uppföljningstid om 4,8 år hade det inträffat 81 dödsfall av CVD, 130 av cancer och 277, icke dödliga, fall av hjärt-kärlproblem. Total avled 323 personer och 145 av dessa i den tredjedel som fick i sig minst och 78 i tredjedelen med högst intag.
En rad studier har gjorts om magnesium och sjukdom, men dessa har huvudsakligen innefattat personer utan sjukdom eller riskfaktorer. Resultaten har varit varierande men författarna anser att friska personer klarar sig med mindre magnesium, men de med riskfaktorer behöver mer. En sammanställning av 19 studier med sammanlagt 533000 personer ger en minskad risk för CVD mellan 15 och 33 % och i denna Spanska studie var resultatet en 37 % mindre risk för dödsfall av alla orsaker med högre magnesiumintag, mest mindre risk i gruppen som fick olivolja och nötter som supplement.