Det är inte roligt att ligga bredvid den som snarkar och det gäller även för den som själv snarkar. Det påstås att andelen snarkare fördubblats de senaste decennierna. Orsakerna till snarkning är flera och vid behandling behövs individuell hänsyn. Laserbehandling för att stärka slemhinnan i munnen och svalget är en relativt ny behandling som tycks ha god prognos. 

Snarkningar uppstår mestadels på grund av vibrationer i gommen och de övre luftvägarna. Även andra orsaker finns som t.ex. trånga luftvägar på grund av hinder i näshålan, fett som samlats runt strupen eller problem med käken efter exempelvis tandställning. En del kan också snarka via näsan på grund av trånga eller sneda näsgångar eller svullna slemhinnor. 

Snarkningar som beror på slapphet i svalgets slemhinna kan behandlas med laser med gott resultat. Behandlingen går ut på att lasern värmer upp slemhinnan i munnen och svalget enligt ett visst förutbestämt schema. Det leder till nybildning av kollagen som stramar upp svalget och återskapar spänsten i slemhinnan.

Kollagen är det som finns i huden och håller den spänstig. När kollagenbildningen försämras vid åldrandet blir huden rynkig. 

Laserbehandling för att minska eller ta bort snarkningar tar cirka 45 minuter och man behöver 3-5 behandlingar. Att snarkbehandla med laser hjälper, som tidigare nämnts, inte alla utan främst de som har förslappningar i slemhinnan i mun och svalg. Behandlingen är smärtfri och bedövning behövs inte. Däremot kan man få förkylningskänsla i svalget under några dagar efter behandlingen. Alla blir inte helt av med snarkningarna, men de minskar markant.

Andra sätt att minska snarkningar är att tejpa munnen, vilket gör att man andas genom näsan. Näsandning syresätter blodet och eventuella svullna slemhinnor kan därmed läka och risken för snarkning minskar. Att sova med öppen mun leder mestadels till snarkningar. Läs mer här. Snarkskenor med mera har varit tillgängliga under lång tid och tillhör den konventionella vården.

Tänk på att snarkningar på sikt försämrar muskulatur och slemhinnor i svalget och munhålan (så kallade vibrationsskador). Det kan leda till mer snarkningar och i värsta fall får man sömnapné eller andningsuppehåll. Det innebär försämrad syresättning av blodet och kan leda till allvarliga sjukdomar. Därför är det viktigt att försöka bli av med sin snarkning. Inte bara för sin partners skull utan även för den egna hälsan.

Läs mer om laserteknik mot snarkningar i tidningen Må Bra
Läs mer om NightLase-behandling på företaget Fotonas hemsida.  (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)