Tandvårdspersonal exponeras för kvicksilver i högre grad än många andra yrken. Ohälsa är vanligt och särskilt gäller det tandsköterskor som utsätts för mer kvicksilver i samband med amalgamarbeten än tandläkare. Flera nya litteraturstudier har kommit som samstämt visar riskerna. I Sverige och Norge får man inte sätta in nytt amalgam, men problemen kvarstår vid arbete med befintliga amalgamfyllningar. Borrning och putsning i dessa ger upphov till höga kvicksilverhalter. 

Flera intressanta litteraturöversikter om kvicksilver som arbetsmiljörisk har publicerats. En av dem har specifikt tagit upp riskerna för tandvårdspersonal. Litteraturgenomgångarna visar att tandvårdspersonal har liknande symtom som Tandvårdsskadeförbundets medlemmar som är känsliga för amalgam.

Bland annat tas risk för neurologiska och kognitiva problem upp och minnesstörningar nämns särskilt. Även kronisk trötthetssyndrom, fibromyalgi och problem med njurarna och reproduktionen kopplade till kvicksilverexponering redovisas. Immunologiska störningar med bland annat autoimmunitet har också rapporterats.

Forskarna konstaterar också att modern forskning visar på gener som gör vissa individer mer känsliga än andra. Därför bör hänsyn till dessa individer tas i diskussionerna om vid vilken exponering som risker för symtom finns. Detta synsätt är applicerbart även på dem som upplever symtom kopplade till sina amalgamfyllningar. 

Arbetsmiljöverket har tagit bort föreskrifterna om arbete med kvicksilver på tandläkarmottagningar, men den nya forskningsrapporten visar tydligt att genetisk känslighet bör vägas in. Dörför borde mätningar utföras på tandläkakliniker för att hålla koll på personalens kvicksilverexponering. Särskilt utsatta är tandhygienister som jobbar med äldre personer med många amalgamfyllningar.

Den studien som undersökt rehabilitering efter kvicksilverexponering på olika arbetsplatser är mycket intressant och tar bland många andra arbetsplatser upp tandvårdskliniker. I studien redovisas mätningar av kvicksilver på tandläkarmottagningar, vilket visar höga kvicksilverkoncentrationen vid hantering av amalgam.

Halten när kopparamalgam upphettades, vilket var vanligt på 1970-talet i Sverige, har pikar på upp till 3000 mikrogram kvicksilver/kubikmeter. Varje tandsköterska kunde tidigare göra 9-10 sådana amalgam per dag, vilket innebar att de utsattes för extremt höga halter. Allt enligt redovisade studier.

Tandsköterkor i Norge som jobbat med kopparamalgam har fått sina kvicksilverbesvär erkända som arbetsskada och också fått skadestånd för detta. I Sverige förnekas fortfarande riskerna och tandsköterskor som drivit processer i många år mot försäkringskassan har hittills inte nått framgång.

Normalt är dock kvicksilverhalterna lägre på tandläkarmottaningarna och särskilt gäller det Sverige och Norge där amalgam inte får användas längre. Trots det hanteras kvicksilver på alla tandläkarmottagningar eftersom minst hälften av befolkningen fortfarande har sådana fyllningar kvar i tänderna.

Förhöjda halter existerar därför på klinikerna trots kvicksilverförbudet och av arbetsmiljöskäl borde alla kliniker mäta kvicksilverhalterna.

Slutsatserna av de båda forskningsrapporterna är att även låg exponering av kvicksilver påverkar genetiskt känsliga individer, att hälsoproblem relaterade till kvicksilver kan minska om exponeringen upphör och att mer forskning behövs om rehabilitering efter kvicksilverexponering. 

Ytterligare en litteraturstudie om tandvårdspersonalens arbetsmiljö publicerades 2017. Av den framgår ökad sjuklighet bland tandvårdspersonal och att de också har högre kvicksilverhalter än normalbefolkningen. Slutsatsen är dock inte att kvicksilver är problemet utan forskarna tar upp åldrandet som en faktor som kan ha bidragit till den ökade sjukligheten. Sammanställningen av 15 olika forskningsrapporter är mycket intressant och ger indikationer att kvicksilverexponeringen är en viktig faktor för ökad sjuklighet.

Till artikel om tandvårdspersonalens arbetsmiljö (engelska)
Till artikeln om tillfrisknande efter kvicksilverexponering på arbetsplatser (engelska, bl a beskrivning av olika arbetsplatsers kvicksilverexponering)

Till ytterligare en litteraturstudie om tandvårdspersonalens arbetsmiljö (engelska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)