- Forskning
- Hälsa

Forskning om kvicksilver och amalgam fortsätter och nya fakta publiceras. Nu visar en ny litteratursammanställning att kvicksilver påverkar inte bara nerverna utan även musklerna och därmed rörelseapparaten. Bland sjukdomar som kan bero på kronisk kvicksilverexponering nämns Parkinsons sjukdom.
Forskningsartikeln tar upp flera olika giftverkningar av kvicksilver. Bland dessa kan nämnas Parkinsons sjukdom, hjärtkärlbesvär, njurproblem, immunologiska besvär, diabetes, sköldkörtelproblem, menstruationsstörningar och neurologiska besvär. I den refererade artikeln ligger dock fokus på problem med rörelseapparaten.
Skakningar av olika slag tar artikelförfattarna upp som typiska symtom på kvicksilverförgiftning. De hänvisar till annan forskningslitteratur, bland annat gällande påverkan via arbetsmiljön. Intressant är att Parkinsons sjukdom relaterats till patienternas amalgamfyllningar och en studie visar att risken för Parkinsons sjukdom var 1,5 gånger högre hos personer som exponerats för amalgam jämfört med icke-exponerade.
Flera forskningsartiklar finns refererade som visar att tandläkare, som tidigare var extremt utsatta för kvicksilverånga, har hög risk för Parkinsons sjukdom. Mycket tyder också på att kvicksilver kan påverka hjärnans produktion av dopamin, som är en bristvara hos personer med Parkinsons sjukdom.
Av artikeln framgår också att avgiftning med Penicillamin respektive DMPS och DMSA kan bidra till tillfrisknande, vilket i sig ger anledning att misstänka förgiftning då dessa kelerande ämnen drar ut kvicksilver ur kroppens olika organ och hjälper till att utsöndra tungmetallen.
Forskarna anser att mängden kvicksilver som finns i omlopp i miljön fortsätter påverka folk. Läkare och annan vårdpersonal bör därför fundera över kvicksilver som orsak till besvär som ger upphov till stor mängd neurologiska, motoriska eller autoimmuna besvär.
En ordentlig anamnes med tanke på kvicksilverförgiftning bör tas för att utröna eventuella exponeringar, exempelvis från amalgam och arbetsmiljön. Avgiftning med hjälp av DMPS och liknande kan då testas.
Således finns stor mängd forskningslitteratur om sjukdomar/diagnoser där kronisk kvicksilverförgiftning bör misstänkas och mer kommer hela tiden. Därför anser Tandhälsoförbundet (Tf) att SBU bör få i uppdrag att sammanställa litteratur om kronisk kvicksilverförgiftning och ge rekommendationer till Socialstyrelsen om behandling av patienter med sådana problem.
Tidigare har Tf tagit upp frågan med SBU, men då ansågs det inte vara en prioriterad fråga då amalgam förbjudits i tandvården. Svenska myndigheter blundar för det faktum att närmare hälften av befolkningen har amalgam i tänderna plus att exponering finns från andra källor. Diagnos och behandling i form av avgiftning från tungmetallen behöver därför utvecklas och rekommenderas av Socialstyrelsen..
Till forskningsartikeln (engelska)