Det är inte bara människor och djur som riskerar att skadas av kvicksilverutsläppen. Även den bas som utgör grunden för vår existens, marken där huvuddelen av vår föda växer, skadas av det diffusa nedfallet av kvicksilver som kan ha släppts ut på andra sidan jordklotet.

Minamata-överenskommelsen utgör en början på att få ner utsläppen men de stora utsläppskällorna har bara börjat åtgärdas. Kolkraftverk i USA har fått krav på rening men i Kina har man ännu inte på allvar infört några restriktioner. Tandvårdens amalgamanvändning är långsamt under avveckling i alltfler länder, men utgör en ökande procentuell andel av de totala utsläppen.

Det finns ett antal studier av hur kvicksilverhalten i marken påverkar den bakterieflora som är väsentlig för jordarnas produktivitet. Kvicksilvret kommer huvudsakligen som nedfall i regn och återfinns i mark och vatten även långt från industrialiserade områden och jordbruksbygder. I de senare förvärras läget vid användning av rötslam, som inte bara innehåller kvicksilver, utan även antibiotika och en mångfald andra gifter.

En nyligen publicerad studie undersökte enzymaktiviteten i jordprover vid närvaro av olika halter kvicksilver och jämförde med de riktvärden som finns för hur mycket av metallen som kan anses acceptabelt. Mycket lite fritt kvicksilver finns i marken utan det mesta binds till olika ämnen, inklusive bakterier.

Jordprov analyserade med avseende på pH, vattenhalt, organiskt innehåll, kvävehalt med mera och kvicksilver tillfördes i koncentrationer mellan 5 till 300 mg/kg och blandades in ordentligt. Ursprungshalten av kvicksilver i tre jordprover var mellan 0,2 till 0,6 mg/kg. Efter 50 dagar togs 5 g prover ut och blandades med vatten och skakades över natten.

Totalkvicksilverhalt och i vatten extraherbart kvicksilver och aktiviteten i ett för bakterier väsentligt enzym (dehydrogenas) mättes liksom kvävebindande förmåga. Den vattenlösliga fraktionen som endast är cirka en hundradel av totalkvicksilverhalten, är den del som mest påverkar bakterierna och är i storleksordningen 70-80 mikrogram/kg vid det lägst tillsatta kvicksilvret upp till 1-2 milligram/kg vid 300 mg/kg tillsatt kvicksilver.

I sura jordar (pH 4,2) var enzymaktiviteten och kvävebindningen låg men jordar med ett pH om 7,6-8,2 sjönk dessa värden kraftigt med ökande halter av vattenlösligt kvicksilver. Vid pH 8,2 räckte det med 0,6 mikrogram Hg/kg jord för att sänka enzymaktiviteten med 10 % vilket motsvarar den kvicksilverhalt som faktiskt finns i markerna. Vid 2,35 milligram Hg/kg minskar enzymaktiviteten till hälften. Denna kvicksilvernivå är inte ovanlig i många kontaminerade områden. Kvävebindande aktiviteten sjönk med 10 % vid en kvicksilverhalt om 20 mikrogram Hg/kg jord.

Studien visar att jordbakteriernas enzymaktivitet hämmas vid långt lägre koncentrationer av kvicksilver än de som olika miljömyndigheter ansetts bör vara riktvärden. I sura marker är redan enzym- och kvävebindning låg och tillförsel av kvicksilver förbättrar inte förhållandet.

Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)