Svensk sjukvård år 2017 förnekar riskerna med amalgam och kvicksilver i tänderna. Många är därför sjuka i onödan. De får inte rätt diagnos och blir därmed inte heller blir friska. Fleratalet som insjuknar i kvicksilverförgiftning och fortfarane har kvar sina fyllningar blir i allmänhet bara sämre och sämre. En del vänder sig till Tandvårdsskadeförbundet när doktorn inte hittar något fel och en mindre andel kan därigenom få livet tillbaka.  Trots kunskaper från Antiken och framåt får svenka läkare och tandläkare inte lära sig att amalgam kan ge enorm trötthet, smärtor, psykiska besvär och mycket mer.

Omkring hälften av befolkningen har fortsatt kvicksilver i tänderna och nu med fler asylsökande ökar gruppen. Mycket allvarligt sjuka blir 1-5 % av befolkningen. Det är ingen liten sjukdomsgrupp och märkligt är att Tandvårdsskadeförbundets medlemmar och andra med amalgam i tänderna fortsätter att hånas och nonchaleras när de går till doktorn.

Svårigheterna är stora att få fyllningarna utbytta och många tvingas betala en sanering själva, vilken kan kosta allt från 10 000 kr till 150 000 kr beroende på omfattning och vilka  ersättningsmaterial man vill ha. De fattiga har inte råd och slussas omkring i vården, får psykstämpel och mängder av mediciner, som bara försämrar kroppens förmåga till avgiftning.

Detta trots att EU tar besvären på allvar och förbjudit amalgam på barn, gravida och ammande kvinnor på grund av hälsoskäl och att dessa grupper tillhör dem som är särskilt känsliga för kvicksilver. Flertalet svenska läkare och tandläkare tycks tro att kvicksilverfrågan är ny. Samtidigt som de rationaliserat bort dessa problem nu då kvicksilver förbjudits i dentala material på grund av miljöskäl.

Konstigt att de inte förstår att kvicksilver är ett allvarligt gift något som man vetat sedan lång tid tillbaka i historien. Här ger vi ett litet smakprov från 1928 och 1929 då Stelling berättade om Stock´s syn på amalgam och kvicksilver:

Stelling skriver att vissa tyska medicinska auktoriteter "synas vilja förklara många fall av neurasteni (nervsvaghet) såsom kvicksilverförgiftning"...Vanligt är de plötsliga svängningarna från välbefinnande till depression, vilket är vanliga symtom i dag. Hur många har amalgamproblem av dem doktorn inte hittar några fel på?  Och vad har vi lärt av historien?

Så här beskriver Stelling de olika stadierna av amalgamförgiftning, enligt vad han lärt sig av den tyske forskaren Stock:

Första stadiet: Trötthet, "svårt att stiga upp om morgnarna", minskad lust och kraft för intellektuellt arbete.

Andra stadiet: Ytterligare minskad arbetsförmåga, inre olust, missmodighet, retlighet och minskad minnesförmåga, tryck över huvudet.

Tredje stadiet: Svindel, huvudvärk, orolig sömn, livsleda och människoskygghet, ökad salivavsöndring, kronisk snuva, katarrer, inflammationer i hals och munslemhinnorna och i tandköttet, lättblödande tandkött, bildning av tandköttsfickor, tillfälligt lossnande av tänderna, nervöst och oroligt hjärta, digestionsstörningar, aptitbrist, plötslig diarre, lätta tarmblödningar och tarmsmärtor.

Fjärde stadiet: Svårartade katarrer och halsinflammationer, bölder i munnen, förlust av tänderna, hudutslag, kraftig diarré, hörselstörningar, lättare störningar i tal- och synförmågan, svår depression och förlust av minnet. Utseende och kroppsvikt förblir i allmänhet tämligen oförändrat.

(Stelling, 1929 refererande Stock 1928).

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)