- Forskning
- Hälsa
Bara inom ramen för några veckors kostförändringar förbättrades munhälsan och insulinbehovet sjönk hos diabetespatienter. Forskningen med ändrade matvanor förs vid Kristianstads högskola och bygger på en meny med långsamma kolhydrater, grönsaker, fet fisk, kött och rapsolja. Tandläkare Weston Price fann att saliven förbättrades inom loppet av 1-2 dyg efter kostförändring och efter bara sex veckor hade kariesangreppen stoppats.
– Vi brukar säga att munnen är kroppens spegel, säger forskarna från Kristianstad. Genom att äta långsamma kolhydrater kan blodsockret komma i bättre balans och då påverkas även andra funktioner i kroppen.
Till information om studien (Kristinanstads högskola)
Weston Price mätningar utgick från barn som åt följande lunchmeny 6 dagar per vecka
•1 glas juice tomat/apelsin
•1 glas fet mjölk
•1 tsk smör/fiskleverolja
•Egen kokt buljong med benmärg
•Gryta med buljong och kött eller fisk skuret i småbitar
•Inblandning av inre organ som lever/njure några gånger per vecka
•Kokta grönskaker i grytan (+fint färgade morötter)
•Kokt frukt med rullar av vete och smör (vetekornen maldes samma dag) eventuellt nötter.
Till information om Weston Price (engelska)