Nu har käkkirurgen Fredrik Hallmer funnit att käkbenet ofta läker ihop om man avlägsnar de bakterier som finns i benet. Bakterierna visar sig komma från munhålan, men i praktiken skulle de också kunna komma från rotfyllda tänder, men det har Hallmer inte undersökt. Många som tagit bisfosfonater och är oroliga för bennekros kan nu andas ut. I den refererade studien blev de flesta smärtfria och kunde tugga normalt igen efter behandlingen. 

Bisfosfonater och denosumab är läkemedel som ges till patienter med benskörhet och till patienter med bröst- och prostatacancer som spritts till skelettet. Därmed hämmas nedbrytningen av benet, men käkbenet reagerar annorlunda och där kan man istället få nekros eller förstört och dött ben.

Fredrik Hallmer, som är övertandläkare i käkkirurgi och doktorand vid Malmö universitet, har tittat på riskfaktorer.Studien är relativt liten (55 patienter). Behandlingen går ut på att tandläkaren tagit bort död benvävnad och i dessa fall har det skett genom att död benvävnad sågas ur och man syr därefter tillbaka slemhinnan. Därefter säger Fredrik Hallmer så läker det ihop och nytt ben bildas. Det innebär också att tidgare smärta försvinner. 

Det Hellmert funnit i käkbenet är bakterier som normalt finns i munhålan och kan orsaka tandlossning. Bakterier från stammarna Firmicutes, Synergistetes, Actinobakteria, Spirochaetes och Fusobacteria har hittats i käkben som dött på grund av medicinering med bisfosfonater. 

Även i rotfyllda tänder kan bakterier av detta slag finnas, vilket också leder till nekros i käkbenet. Det är därför tandläkarna noga måste rensa käkbenet efter att rotfyllda tänder tagits bort. Om så inte sker kan bakterierna fortsätta att försämra benet med smärta och många olika symtom.

Fredrik Hallmer menar alltså att det är tandlossningssjukom i kombination med läkemedel som leder till bennekros. Det innebär att käkbensnekrosen är behandlingsbar och det har han nu visat på ett begränsat antal patienter. Han fann också att diabetes ökar risken för käkbensnekros. Därför anser han att vid all form av medicinering som riskerar bryta ner käkbenet ska bakterierna i tandköttsfickorna samtidigt behandlas. 

Tandvårdsskadeförbundet välkomnar denna forskning då vi hittills inte kunna ge några förslag på åtgärder till dem med eller med risk för käkbensnekros inducerad av läkemedel. Det finns också anledning för Hellmert att titta även på bakterier från rotfyllda tänder. Sådana bakterier kan förstås också spridas i ett poröst käkben.

Till Dental24 där forskningen sammanfattas
Till forskningsrapport om mikroflora och osteoporos
Till forskningsrapport om behandling av käkbensnekros

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)