- Forskning
- Hälsa
Att injicera botulinumtoxin för att minska spänningar i käkarna är något som tandläkare kan göra. Giftet som sprutas in gör att musklerna slappnar av, det vill säga spänningarna upphör. Viktigt om man ska göra sådana injektioner är att veta att risk finns för att käkbenet försämras. Det gäller precis som i många andra fall i tandvården att väga för- och nackdelar med en behandling.
Det är inte alltid tandläkaren berättar om riskerna med olika behandlingar och därför behöver man själv som patient ta reda på eventuella nackdelar. Det finns tandläkare som har god erfarenhet av injektioner med botulinumtoxin för att häva spänningar i käkarnas muskler, som annars skapar problem i form av tandgnissling och smärta i käkområdet.
Tandvårdens behandlingar och material är sällan evidensbaserade. I bästa fall finns beprövad erfarenhet, men inte heller det ska man vara säker på då utvecklingen går mycket fort både när det gäller behandlingsalternativ och materialutveckling. Gällande botoxinjektioner i käkmuskulaturen finns ett litet antal forskningsstudier. Nu har en litteraturöversikt publicerats där forskarna pekar på risker att käkbenet försämras.
Studier på djur visar att botox påverkar den mekaniska pressen på olika ben och därmed stör balansen mellan benuppbyggnad och bennedbrytning i käkbenet. Det forskarna sett är att nedbrytningen av ben ökar och därmed försvagas benet.
Litteraturstudien, som det finns länk till nedan, visar att en sammanläggning av sex olika studier på människor visar att käkbenet försvagas året efter injektion av botulinumtoxin. Det forskarna sett är att käkbenets yttersta hårda skikt (cortex) minskat och att käkbenets densitet eller täthet försämrats.
Det finns alltså anledning att väga för och nackdelar med botoxinjektioner om tandläkaren föreslår det. Det finns också anledning att påminna om att fundera över orsakerna till muskelspänningar i käkregionen. Många olika teorier finns däribland stress, problem med nackkotpelaren, infektioner i munhålan eller inflammationer inuti käkbenet.
Till litteraturstudien om risker med botulinumtoxin i tandvården (engelska)
Till ytterligare en forskningsstudie (engelska)
Se också Tf:s hemsida om inflammationer i käkbenet