- Forskning
- Hälsa
Jod är ett livsnödvändigt ämne viktigt framför allt för att sköldkörteln och matsmältningen ska fungera korrekt. Salt berikas ofta med jod, men nu har forskare upptäckt att jod i vanligt bordssalt förångas och därför inte finns kvar om saltet stått för länge.
Jod är livsnödvändigt och utan jod fungerar sköldkörteln dåligt liksom kroppens ämnesomsättning. I de nordiska länderna får vi i oss för lite jod och därför berikas bordssalt med jod. Samtidigt informeras om att vi ska äta mindre salt, vilket i sig minskar jodintaget.
Nu finns forskning som visar att jod i bordssalt förångas och därför är inte heller salt en säker jodkälla. Jod finns dock naturligt i havsfisk, havsalger och i ägg.
Symptom på jodbrist kan vara försämrad funtion av sköldkörteln, vilket gör att man känner sig trött och frusen, kroppen går på lågvarv, huden blir torr och håret sprött. Många går upp i vikt. Hos barn kan tillväxten hämmas. Kaliumjodid eller Lugols lösning liksom kelp kan användas som jodtillskott.
Till artikeln (norska)
Till ytterligare en artikel (norska)
Mer om jodbrist (Tf:s hemsida)
Jodbrist (Tf-bladet)