- Hälsa

Det är svårt att göra studier om hur kosten påverkar bland annat på grund av olika ärftliga anlag. Nu har forskare gjort en intressant jämförelse mellan tvillingar som ätit vegansk kost eller en blandkost. Den veganska kosten sänkte kolesterolet och andra parametrar som kan minska risken för hjärtkärlsjukdom. Långtidsstudier saknas dock.
Studien har gjorts vid Stanfords universitet och forskarna har undersökt 22 tvillingpar (enäggstvillingar) varav tio var män. Medelåldern var 40 år. En av tvillingarna åt vegansk kost under åtta veckor medan den andra tvillingen åt en normal blandkost. Tvillingarna som åt blandkost utgjorde kontrollgrupp.
Många olika parametrar mättes bland annat sådana som påverkar risken för hjärtkärlsjukdomar och diabetes. De som åt veganskt fick bättre värden t.ex. minskat LDL-kolesterol och förbättrad nivå av fasteblodsocker.
Det finns förstås stor osäkerhet även med denna studie och särskilt som den inte var längre än åtta veckor. Det går alltså inte att dra slutsatser om långvarig kostomläggning.
Vegansk kost innehåller t.ex. inte så mycket vitamin B12 som en animalisk kost och därför kan man tänka sig B-12 brist på lite längre sikt om inte en förbättrad tarmflora hjälper kroppen med detta vitamin. Det kan också vara svårt att få i sig tillräckligt med proteiner. Längre tids kostomläggning behöver alltså undersökas.
Tändernas påverkan kontrollerades inte alls. Weston A Price förordade animalisk buljong hos dem med dålig tandstatus för att de skulle få tillräckligt med fettlösliga vitaminer och mineraler. En sådan diet gav "immunitet" mot karies efter en femveckorsperiod. Att undersöka vegansk kosts påverkan på kariesutvecklingen är därför önskvärt.
Den redovisade studien på tvillingar och påverkan av kosten är mycket intressant, men fler och tidsmässigt längre studier är behövs för att bättre kunna avgöra kostens betydelse och eventuella risker med animalisk föda.
Författarna bakom artikeln skriver dock att det kliniskt kan vara värt att överväga rekommendation om vegansk kost.
Till sammanfattning av studien på forskning.no
Till forskningsrapporten