När oorganiskt kvicksilver släpps ut i vattendrag tas det upp av bakterier och omvandlas till metylkvicksilver som i alla fall bakterierna finner mindre giftigt än den oorganiska formen. Metylkvicksilvret vandrar uppåt i näringskedjan och fisk som lever i sådana vatten får höga halter, så höga att man kan vara förvånad över att fisken överlever.

Människor som äter fisken mår emellertid inte bra utan blir kvicksilverförgiftade med samma symtom som befolkningen i Minamata. Kvicksilverutsläpp har skett på många håll i världen från klor-alkalifabriker och från massaindustrin, inte minst i Sverige, och giftriskerna för de anställda och för befolkningen i omgivningen utreds dåligt om det över huvud taget sker.

En ny studie från Canada visar hur ursprungsbefolkningen drabbats av utsläpp från klor-alkalifabriker och massaindustri och fått sina liv och sitt levebröd från fiske och turistindustri ödelagda.

När indianerna klagade hos myndigheterna redan på 1960-70-talet blev deras problem negligerade och kvicksilverforskare med nära anknytning till industrin (Dow Chemicals) som anlitades bagatelliserade problemen (T.W. Clarkson). Japanska forskare med erfarenhet från Minamata reste på eget bevåg till Canada och undersökte befolkningen, men deras resultat avfärdades av hälsomyndigheterna (Health Canada). Japanerna fick inte göra obduktioner på människor i Canada men undersökte katter med rörelsestörningar och fann att de hade samma symtom som katterna i Minamata. Hela historien bakom finns väl beskriven i boken Diagnosis: Mercury - Money, Politics & Poison av läkaren JM Hightower

Indianbefolkningens representanter har hittills förgäves försökt få ut mätresultat från prover på navelsträngsblod som tagits tidigare, men Health Canada har inte velat lämna ut orginaldata. Många indianbarn har drabbats av neurologiska skador och autism-liknande beteendestörningar. Orsaken till förgiftningen var massaindustri och en klor-alkalifabrik, ägd av Dow Chemicals. Myndigheterna mätte kvicksilver i fisk i floden som rinner genom ett indianområde, Grassy Narrows, och ut i Lake Erie. Man förbjöd fiske men hävdade att nivåerna inte var tillräckliga för att göra någon sjuk, baserat på internationella gränsvärden.

Indianernas huvudsakliga föda var emellertid fisk och de fick i sig mångdubbelt mer kvicksilver än genomsnittsätaren av fisk någon gång per vecka. Clarkson (som utvecklade kvicksilverbindande polymerer för Dow) kunde emellertid inte finna några förgiftningsfall och ansåg inte heller en avliden person som två år tidigare haft 551 mikrogram/l Hg i blodet och vid läkarkontakt haft tremor, nedsatt hörsel ödem, dåliga tänder, hjärtbesvär och aterioskleros, kronisk lungsjukdom och neuropati. En oberoende neurolog hade funnit ataxi, minskade reflexer, kraftlöshet och nedsatt greppförmåga, allt förenligt med kraftig kvicksilverförgiftning.

Nu har emellertid indianerna fått bättre juridisk hjälp och en välkänd kvicksilverforskare D. Mergler med många studier av ursprungsbefolkningar på olika håll i världen har gjort en utvärdering. Hon konstaterar att det var förvånande att trots att världskända japanska forskare identifierat många fall av kvicksilverförgiftning i Grassy Narrows, så hade det aldrig gjorts en vetenskapligt vederhäftig undersökning av pre- och postnatal kvicksilverexponering av befolkningen i området.

En dag efter att tidningen The Toronto Star uppmärksammat förhållandet att myndigheterna höll inne med informationen om navelsträngsblodet fick juristerna tillgång till dessa data som man undanhållit i åratal. En del indianer har fått ekonomisk kompensation i en uppgörelse med pappersmassaföretaget, men ännu fler har blivit nekade. Barn föds fortfarande med skador. Den senaste aktiviteten startades av Canadian Environmental Law Association då delstaten Ontario ville öppna upp skogen i området i närheten för kalhuggning, något som enligt Mergler skulle ytterligare tillföra kvicksilver till vattnet.

Mergler anser att de uppenbara fallen av förgiftning bara är toppen av isberget och vid lägre grad av exponering så finns en ännu större grupp av människor där det finns mindre uppenbara, men i längden allvarliga effekter.

Kvicksilverhalten i fisken har minskat med åren men är fortfarande skyhög. En enda fiskmåltid kan exponera för 150 gånger mer kvicksilver än vad amerikanska naturvårdsverket (EPA) anse tolerabelt.

Homo sapiens betyder den visa, kloka människan, men det är uppenbart att i alla fall när det gäller kvicksilver så gör vi inte skäl för artnamnet, varken i Canada eller i Sverige.

https://www.thestar.com/news/canada/2016/07/18/mercury-levels-enough-to-impact-childrens-brain-development-report.html
http://www.bokus.com/bok/9781597263955/diagnosis-mercury/

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)