- Hälsa

Karies eller tandskador som leder till infektioner i tandpulpan med varbildning och värk drabbar många människor. Socialstyrelsen förordar rotfyllningar trots avsaknad av evidens. Det senare enligt SBU:s undersökning 2010 där man förordade klinisk forskning och uppföljning av rotbehandlingar för att just skapa evidens. Nio år senare har inget hänt och svenska tandläkare fortsätter att göra cirka 250 000 rotfyllningar om året trots att annan forskning tyder på kopplingar mellan flera olika sjukdomar och rotfyllda tänder. Ännu värre är att folk som vill ta bort rotfyllda tänder inte får göra det...
SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärdering) skrev år 2010 "Trots att rotfyllning är ett både vanligt och kostsamt ingrepp, är den vetenskapliga kunskapen på området ytterst begränsad. Forskningen ger inga besked om hur man bäst avgör när borren bör undvikas och tandpulpan bevaras. Ingen vet heller vilken teknik och vilket material för rotfyllning som fungerar bäst, och tandläkarna har olika uppfattning om när en tidigare fyllning bör göras om."
Forskningen har hittills inte funnit någon metod att avgöra vilka tänder som kan klara sig utan rotfyllning. Det går inte heller att säga vilken behandling av tandpulpan som är bäst vid karies och andra skador och dessutom går åsikterna starkt isär gällande vilka metoder som ska användas, enligt SBU:s genomgång av forskning inom området .
I en enkät med patientfall som SBU skickade till över 2000 tandläkare i hela landet, valde de svarande olika behandlingsstrategier. Det gäller till exempel patienter med blottad tandpulpa eller en rotfyllning som behöver göras om. Svaren visar att det inte ens finns någon praxis utan den behandling som erbjuds patienterna varierar.
SBU-rapportens författare efterlyste redan 2010 (dvs för nio år sedan) ett landsomfattande register som gör det möjligt att följa kvaliteten på området, till exempel hur bra olika rotfyllningar håller utan att ge nya problem. I dag finns ett tandhälsoregister, men via det går inte att få fram något liknande, utan det behövs ett särskilt kvalitetsregister för just rotfyllningar. Alternativt klinisk uppföljning på ett antal kliniker plus uppföljning av ett statistiskt urval som extraherar rotfyllda tänder och deras hälsostatus under ett antal år efter behandlingen.
Trots att evidens saknas för rotfyllningar och åtgärder i samband med dem rekommenderar Socialstyrelsen tandläkarna att göra rotfyllningar vid pulpaskador. Var finns patientsäkerhetsarbetet i tandvården?
Ingenting finns i Socialstyrelsens riktlinjer som rekommenderar tandläkaren att berätta hur ofta rotfyllningar misslyckas, risken att rotfyllningen behöver göras om och risk för hälsoeffekter på längre sikt. Patienten får helt enkelt inte den information som skulle kunna bidra till ett för den enskilda väl underbyggt beslut. Patienten har måste ha rätt att själv välja mellan extraktion och rotfyllning.
Till Tandvårdsskadeförbundet ringer många människor som vill få sina ömmande eller besvärande rotfyllningar borttagna. Trots besvär och på röntgen synlig förekomst av bakteriansamlingar i roten hittar de ingen tandläkare beredd att extrahera tanden. Anledningen är Socialstyrelsens riktlinjer ochden enskilda tandläkarens rädsla för att få anmärkningar av IVO eller i värsta fall bli av med sin legitimation.
Inom andra områden exempelvis bröstimplantat kan man som patient få sätta in och ta ut hur många gånger som helst bara man själv betalar kostnaden. På barn med trånga käkar får tandläkarna utan problem extrahera friska tänder innan tandställning sätts in.
Kallbrand i ett finger gör att fingret omedelbart tas bort, men när det uppstår kallbrand i en tand tvingas patienten ha denna döda kroppsdel kvar. Detta trots att kunskap finns om att alla rotfyllda tänder är fulla av bakterier som bidrar till att immunförsvaret påverkas och patienten går omkring långa tider med en kronisk infektion i kroppen.
Det finns ingen konsekvens i Socialstyrelsen handläggning av rotfyllningar. Modern forskning blir allt tydligare i att rotfyllda tänder kan ställa till besvär i andra delar av kroppen och tydliga kopplingar finns mellan bröstcancer och rotfyllda tänder.
Endast omkring tio procent av tandvården är evidensbaserad och det är inte tillfredsstallande. Tandvården måste beforskas bättre och Socialstyrelsens riktlinjer uppdateras och i de fall evidens saknas måste det tydligt framgå och också framgå att detta ska förmedlas till patienten.
Till sammanfattning av SBU:s rapport
Till filmen Root Cause se trailern eller betala för att se hela filmen
Till vetenskapliga rapporter som presenteras av dem som gjort filmen Root Cause (de som anser detta vara Fake News har ännu inte presenterat några forskningsrapporter i frågan)