Influensavaccin föreslås ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, enligt ett beslutsunderlag till regeringen framtaget av Folkhälsoinstitutet.Det innebär att  bland annat barn och gravida ska erbjudas vaccinet och precis som tidigare ska riskgrupper och personer över 65 år erbjudas gratis vaccinering. Riskerna med vaccinet nämns knappt och någon riskanalys redovisas inte. Det kan inte vara lätt för politiker att fatta beslut på det presenterade underlaget. Fram till oktober är det möjligt för alla att skicka in synpunkter till Folkhälsomyndigheten med kritik av rapporten.

Det finns anledning att förhålla sig kritisk till att influensavaccin ska ingå i ett allmänt vaccinationsprogram. Redan nu erbjuds riskgrupper i samhället gratis vaccinering. Angeläget är att redovisa riskerna och att effekten på vissa individer är låg. Ingen bör vaccinera sig i onödan och det är bättre att tänka efter innan vaccination..

Folkhälsomyndighetens bedömning har gjorts enligt vissa fastlagda kriterier, men ingen redovisning finns över hur bedömningarna gjort och vilket underlag som finns. Myndigheter tycks utan kritik kunna slippa redovisa vilka vetenskapliga rapporter de grundar sina antaganden och slutsatsatser på. Det är svårt för politikern att fatt abeslut om inga riskanalyser görs.

Med tanken på Riksrevisionens bedömning att tjänstemän på Läkemedelsverket hade starka kopplingar till läkemdelsindustrin kan man undra hur det förhåller sig med Folkhälsomyndigheten och kopplingen till vaccinationsindustrin.

De grupper som omfattas  av vaccinationsprogrammet är perosner äldre än 65 år, gravida kvinnor i andra och tredje trimestern, personer i medicinsk definierade riskgrupper (kronisk hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes mellitus, kronisk lever- och njursvikt) och tillstånd med nedsatt immunförsvar.

Av utredningen framgår att personer som tidigare haft influensa kan vara immuna om det nya viruset liknar det gamla. Indivier som vaccinerat sig måste ta om vaccinationen årligen då nya varianter uppträder. Av detta kan man förstå att vaccinet inte ger skydd annat än tillfälligt, vilket förstås är bra för försäljningen.

Folkhälsomyndigheten bedömer att ett införande av influensavaccination som särskilt vaccinationsprogram är hållbart ur ett medicinetiskt och humanitärt perspektiv. Influensavaccinets positiva effekter överväger riskerna och det finns, enligt förslaget tillräckligt vetenskapligt stöd för att vaccinerna är säkra.Vad det grundas på redovisas dock inte.

Som en följd av influensavirusets ständiga förändring och det relativt kortvariga skydd vaccinet ger, måste sammansättningen av influensavaccinets specifika subtyper och linjetyper ses över varje år och ny vaccination genomföras inför varje influensasäsong. 

Allvarlig och livshotande sjukdom till följd av influensa uppstår, enligt Folkhälsomyndigheten,  framför allt hos personer som är 65 år och äldre, gravida och bland vissa medicinskt definierade riskgrupper. Någon redovisning av om vaccinet fungerar som det är tänkt för dessa grupper ges inte. Det vore förstås intressant att veta hur stor andel som inte skulle få livshotande sjukdom om de inte vaccinerades och hur många som får livshotande eller livslång sjukdom av själva vaccinet. Sådant borde ha redovisats.

Vidare framgår av underlaget till regeringen att vaccinering med trivalent influensavaccin (TIV) med inaktiverat virus från tre virustyper ger en skyddseffekt på 60–70 procent mot laboratoriebekräftad influensa för friska vuxna och barn över nio år. Men är matchning dålig mellan vaccinstammarna och de cirkulerande influensavirusen kan effekten vara betydligt sämre.

Dessutom redovisas i förslaget till regeringen att för friska barn mellan två och nio år är effekten lägre, men vaccinet med levande försvagat virus (LAIV) som ges som nässpray har betydligt bättre effekt än TIV för denna åldersgrupp. För barn under två år har TIV sämre effekt och LAIV är inte godkänt för den åldersgruppen av säkerhetsskäl även om det visat sig ge en effekt på 64 procent.  Ingen siffra finns om hur ofta dessa barn drabbas av influensa, vilket hade varit bra för jämförelsens skull. Dessutom påstås att vaccinet ger sämre effekt för personer äldre än 65 år. Det vetenskapliga stödet för att vissa medicinskt definierade riskgrupper löper ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom som en följd av säsongsinfluensa varierar och i flera fall saknas studier, konstaterar utredarna.

Hur mycket kunskap finns egentligen, det verkar vara många lösa påståenden och antaganden i utredningen.

Första gången barn får influensavaccin ges två sprutor och därefter behövs för påfyllnad endast en spruta per år. Men varje år har man alltså tänkt sig att svenska folket ska vaccinera sig mot influensa.

Av underlaget till regeringen framgår att det finns ett epidemiologiskt samband med vaccinationer och insjuknande i narkolepsi bland barn och unga vuxna. Det konstateras vidare att mekanismen är okänd och att forskning pågår. Att mekanismerna är okända borde kanske stämma till eftertanke och ett visst mått av säkerhetstänkande. Svininfluensavaccinet innehöll (fast det skriver inte utredarna) kvicksilver som konserveringsmedel och en adjuvans som inte hittills funnits i andra influensavacciner. Osäkerheten är stor och riskerna borde tas på större allvar och bakgrunden till myndighetens ställningstagande borde ha redovisats.

I underlaget till regerinen konstateras slutligen att: Ett problem är att kunskapen om skyddseffekten av influensavaccination är begränsad för vissa av riskgrupperna. Dessutom varierar skyddseffekten mellan olika säsonger beroende på hur väl vaccinet överensstämmer med de virus som cirkulerar i samhället.

Myndigheterna och politikerna borde ställa sig frågan om influensavacciner ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet då osäkerheterna är så stora. Vid alla vaccinationer bör riskerna redovisas mer öppet än vad som sker i dag. Det är nödvändigt för att folk ska kunna göra ett eget ställningstagande.

Synpunkter på utredningen lämnas till Socialdepartementet som ett remissyttrande senast den 14 oktober 2016. Remissvaren skickas till s.registrator@regeringskansliet.se samt s.fs@regeringskansliet.se
I remissvaren ska Socialdepartementets diarienummer S2013/00240/FS anges och de vill ha filen både i world och som pdf.

Till utredningen

Till missivet, dvs uppmaning att lämna remiss och hur det går till.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)