Periapikala tandinflammationer (AP), en nedbrytning av vävnaden runt tandrötterna och tidigare kallat fokalinfektion, sprider bakterier och inflammatoriska ämnen till övriga kroppen.

Orsaken kan vara sprickor i tänderna eller alltför lagade tänder där bakterier, metaller eller andra irriterande ämnen från tandlagningar sprids via pulpan till tandroten och orsakar en ansamling av immunceller som bildar bennedbrytande ämnen, cytokiner.

I en undersökning från Tandläkarhögskolan i Malmö registrerade man med röntgen nedbrytningar vid tandroten, typ av fyllning och kronor och kariesskador och utvärderade vid vilka typer av reparationer det var vanligast att rotskadorna uppträdde.

Från början kallades 1000 slumpvis utvalda personer, men flertalet ville inte deltaga och några hade flyttat, avlidit eller var tandlösa. Till undersökningen kvarstod 440 personer. Medeltalet kvarvarande tänder var 27, varav 14 var olagade, allt färre ju äldre personerna var. Antalet individer med en eller flera tänder med tandrotsinflammation var i medeltal 186 (42 %), varav 108 (24.5 %) i ej rotfyllda tänder. Från början var det 11198 tänder men på grund av karies, rotfyllningar eller att det ej gick att avgöra tillståndet vid rötterna med mera återstod 4471 tänder utan karies eller rotfyllningar. AP var vanligare i tänder med karies, men lika vanligt vare sig tänderna var lagade med amalgam eller komposit, men när det både fanns amalgam och komposit ökade förekomsten av AP.

När däremot tänderna var försedda med kronor av amalgam, keramik, guld eller komposit var inflammationer vanligare. Amalgamkronor var få, men antalet amalgamfyllningar stort. Den vanligaste typen av kronor var laboratorietillverkade, vilket oftast innebär metallbunden keramik eller guldkronor med amalgam under guldet vilket inte syns på röntgen. Peripikal inflammation var vanligast vid närvaro av laboratorietillverkade kronor, och speciellt om de blivit reparerade. Vad de reparerats med framgår inte. Författarna anger att man sannolikt underskattat förekomsten av AP då utvärderingen huvudsakligen baserades på panoramaröntgen, detta för att minska stråldosen.

Tandvårdsskadeförbundet har mycket dålig erfarenhet av amalgamkronor, guld över amalgam och metallbundet porslin. Det senare innebär att en metallegering, med inblandning av lättoxiderade metaller, bränts fast i porslinet. Personer som fått in sådana konstruktioner som ersättning för amalgam har svårt att återhämta sig.

Tyvärr är informationen om vad kronorna verkligen bestod av för ofullständig för att avgöra om det huvudsakligen är metallerna som orsakar inflammationerna vid rotspetsarna. Man kan notera att ett avsevärt antal tänder även hade nedbrytning av benet runt tänderna till mer än en tredjedel av rotlängden, något som metaller kan åstadkomma. Författarna tillskriver den högre förekomsten av AP vid kronor till att sådana tänder varit utsatta för mer bearbetningar innan kronorna satts dit än tänder utan kronor. Metaller diskuteras inte.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)