- Forskning
- Hälsa
Flera organ i kroppen går igenom betydande förändringar när man fastar i längre perioder. Forskare förvånas dock av hur många fastedagar som krävs.
Människans förmåga att överleva utan mat, i flera dagar i taget, har utvecklats under tusentals år och har detta har inspirerat moderna kostplaner. Under senare år har periodisk fasta, som till exempel 16:8-metoden vilken innebär 16 timmars fasta, blivit en populär hälsotrend.
Forskare har nu undersökt vad som händer i kroppen, ända ner på molekylär nivå, då vi fastar under längre tider och när förändringarna sätter in. Forskare från Queen Mary University of London har nu genomfört en studie. Man undersökte tolv friska deltagare som fastade i sju dagar och följde utvecklingen av deras allmänna hälsa. Resultaten var överraskande då man upptäckte att hälsofördelarna skedde senare än förväntat.
Alla deltagare fick enbart vatten att dricka under de 168 timmar (en vecka) som studien varade. De var under noggrann övervakning under hela perioden och forskarna mätte hur olika proteiner i blodet förändrades dag för dag.
Blodproteiner har flera mycket viktiga funktioner i kroppen, speciellt då man fastar. De fungerar bland annat som bärare av olika näringsämnen, inklusive fettsyror, vitaminer och mineraler, i kroppens alla större organ.
Med utgångspunkt i proteinnivåerna kunde forskarna förutsäga potentiella hälsoförändringar under långvarig fasta. Forskarna observerade, som väntat, att kroppen bytte energikällor under de första två dagarna.
Glukos är ett sockerämne som kommer från bland annat kolhydrater i kosten. Glukos är också kroppens primära energikälla. Efter två dagars fasta började deltagarnas kroppar i stället använda energi från fett som lagrats i kroppen.
Under fastan gick deltagarna i genomsnitt ned 5,7 kilo, men forskarna förvånades över att de inte såg samma förändringar i deltagarnas proteinnivåer förrän efter tre dagar.
Det var först efter cirka 72 timmar som blodproteinerna, i alla större organ, började visa betydande förändringar, vilket totalt sett kan bidra till att stärka kroppens allmänna hälsa.
"De observerade förändringarna i proteinnivåer tyder på att långvarig fasta under tre dagar eller mer kan utlösa en respons i hela kroppen som tillgodoser funktionen och hälsan i alla större organ", förklarar Claudia Langenberg, som är direktör for Queen Mary's Health University Research Institute (PHURI), i ett pressmeddelande.
Studien kommer inte att leda till att forskarna utfärdar någon rekommendation, men de framhåller dock att deras resultat vittnar om positiva effekter av så kallad 72-timmarsfasta.
Det finns tidigare forskning vilken har visat att en sådan tredagarsfasta exempelvis kan reducera oxidativ stress, insulinnivåer och LDL-kolesterol. Detta kolesterol kallas även för "det dåliga kolesterolet". LDL-kolesterol kommer från mättat fett i kosten och det samlas i blodkärlen.
Man bör tänka på att fasta är påfrestande för kroppen. Det är därför inte lämpligt att fasta 72 timmar i sträck, mer än två gånger i månaden, enligt forskningen. Först och främst är det viktigt att ta upp det med sin läkare eller näringsterapeut innan man påbörjar en långvarig fasta.