- Hälsa
- Miljö
Bostadskooperationen HSB har publicerat en ny rapport i vilken man rankar stadsdelar i Sveriges 15 största städer utifrån hur hälsosamma vanor uppmuntras samt hur friska och långlivade invånarna är.
Genom att designa städer med fokus på grönområden, tillgänglig kollektivtrafik och trygga bostadsområden kan invånarnas fysiska och mentala hälsa förbättras avsevärt. HSB:s rapport, som kallas Hälsoläget, betonar vikten av att främja hälsa, livsstil och välmående i stadsplanering.
Rapporten inleds med texten ”Sverige tillhör de länder där befolkningen är som mest stillasittande. Vi tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande. Aldrig i historien har vardagsrörelsen varit så liten som nu.”
Avsikten med rapporten är att lyfta fram exempel på hur bostadsområden kan utformas till hälsosamma stadsmiljöer för att stödja ett aktivt liv och ökad social samvaro.
Hälsoperspektivet i svensk planeringshistoria från 1800-talet till idag beskrivs i rapporten. Forskningsläget inom fysisk hälsa och psykisk hälsa i staden redovisas, vilket pekar på stadsmiljöns betydelse för framförallt hälsosam fysisk aktivitet.
Hälsostatus i svenska stadsdelar beskrivs med ohälsotal, genomsnittlig livslängd, självskattad hälsa samt data om övervikt. Den fysiska aktiviteten i svenska stadsdelar beskrivs med resvanedata om gång- och cykelresor samt stegdata. Folket i Sverige har blivit alltmer stillasittande och det har fått allvarliga hälsokonsekvenser som ökad övervikt/obesitas, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och en försämring i ohälsotal.
Med hjälp av en evidensbaserad analys av lägets och stadsmiljöns betydelse för fysisk aktivitet, enligt Lancet-modellen, tillsammans med SMHI:s luftkvalitetkartor har samtliga svenska stadsdelar analyserats.
Lancet-modellen uppskattar hur många steg per dag som i genomsnitt sannolikt tas i en stadsdel. Dessa fakta baseras på befolkningstäthet, korsningstäthet i gatunätet, närhet till kollektivtrafik och grönområden. Luftkvaliteten har mätts i NO2, PM2,5 och PM10, enligt SMHI 2023.
En rankning av stadsdelar redovisas i 15 svenska städer. De hälsosammaste stadsdelarna i respektive stad är:
* Stockholm: Södra Sofia (Sydöstra Södermalm)
* Göteborg: Majorna
* Malmö: Möllevången
* Uppsala: Studentstaden
* Linköping: Trädgårdsföreningen-Folkungavallen
* Västerås: Västermalm-Almelund
* Örebro: Eklunda-Sörby
* Helsingborg: Wilson Park-Fältabacken
* Norrköping: Nordantill
* Jönköping: Bäckalyckan-Västra Torpa
* Umeå: Väst på stan
* Lund: Nöden-Ulrikedal
* Borås: Salängen
* Sundsvall: Sallyhill
* Luleå: Bergviken
Syftet med att ranka stadsdelar och peka ut de som är bäst är framför allt att inspirera det framtida stads- och bostadsbyggandet.
Rekommendationer i form av en hälsosam stadsbyggnadsmodell har framtagits baserat på forskningen, internationella förebilder och den genomförda analysen av svenska stadsdelar. Modellens fyra stadsbyggnadskvaliteter är Tät (1), Grön (2), Nära (3) och Kopplad (4). Till modellen föreslås indikatorer som kan användas för analys av framtida stadsbyggnad och bostadsmiljöer.