Många får nya höftleder av metall när de naturliga behöver bytas på grund av förslitning eller ledinflammation. Tyvärr är alla höftleder ännu av metall och avger metalljoner och ?partiklar och komponenter från ledytans beläggning och fastsättningscement.

Partiklarna och joniserade metaller orsakar ännu mer inflammation och förr eller senare måste implantatet revideras. Man beräknar att en av åtta måste bytas inom tio år, men frekvensen stiger starkt under följande år.

Implantaten består antingen av en krom-kobolt legering, rostfritt stål eller titan och alla typerna höjer nivån av metaller i blodet, men långt högre i implantatens omgivning och i närliggande lymfknutor. Det avgivna materialet består antingen av joniserade, giftiga metaller eller av små partiklar av metall, metalloxider, plastpartiklar från ledytans beklädnad eller olösliga partiklar av zirkoniumdioxid som används som röntgenkontrast i cementerade proteser.

I en studie från Norge undersöktes på 30 patienter vävnaderna omkring implantat som behövde revideras, blodhalter av metall (titan och zirkonium), typ av vävnadsreaktion och olika immunceller och deras innehåll av partiklar, alla med titanimplantat som lossnat av olika anledningar. De vanligaste orsakerna till byte var nedbrytning av benvävnad, osteolys, och näst vanligast förslitning av ledkulans beläggning av polyetylenplast.

Inflammationerna kallas aseptiskt lossnande då de inte orsakas av bakterier utan av korrosion, förslitning och immuncellernas reaktion mot det främmande materialet. Ledinflammationer orsakade av bakterier förekommer givetvis också och speciellt har man sett att munbakterier från parodontit har en tendens att ansamlas på implantat, men sådana patienter fanns inte med i denna studie.

Efter vävnadsanalys och identifiering av olika immunceller mättes i andra prover mängden av partiklar och joner efter att man löst upp den biologiska vävnaden. Medelåldern för de 15 patienter som hade cementerade proteser var 71 år vid utbytet och tiden de haft implantatet före revision var 6,5 år. I den andra gruppen utan cement var åldern 65 år och tiden till revision 15,7 år, ett betydligt bättre resultat.

Runt implantaten återfanns histocyter, neutrofiler, lymfocyter och makrofager (?ätarceller?). Histocyter är en typ av makrofager som är stationära och inte vandrar runt i kroppen. Stora partiklar togs upp av hopsmälta, flerkärniga makrofager, ?jätteceller?. Celldöd var vanligast runt de cementerade implantaten. I immuncellerna återfanns stora mängder partiklar. Vid ocementerade implantat bestod de vanligaste partiklarna av titan. Runt cementerade implantat bestod en stor del av partiklarna i cellerna av rundade zirkoniumdioxidkorn i den form som fanns i cementet från början. Zirkoniumdioxid är olösligt. Titanpartiklarna hade en mer oregelbunden form. Plastpartiklar av polyetylen utgjorde endast en mindre del av totala antalet partiklar.

Halten titanjoner i blodet varierade mellan 10 och 21 mikrogram/l, men i fall med hög förslitning av ledytor kunde den uppgå till 100 mikrogram/l. Zirkoniumnivån låg mellan 0,37 och 1,8 mikrogram/l. I vävnaderna runt implantaten låg metallhalterna 10-100 gånger högre än i blodet. Det är inte bättre med andra metaller än titan och speciellt vid konstruktioner där metall ledar mot metal har man uppmätt extrema halter av krom, kobolt, nickel och molybden i blodet, nivåer som kan ligga över dem man uppmäter och tillåter i metallindustrier.

I andra studier har man mätt nivåerna av aggressiva signaler, cytokiner, som immuncellerna avger. Cellerna avger även fria radikaler och väteperoxid, ämnen som orsakar celldöd och uppluckring av benvävnaden och så småningom orsakar att proteserna lossnar. Brist på antioxidanter påskyndar processen.

Till artikel
Till artikel
Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)