- Forskning
- Hälsa
- Politik

Alltmer forskning visar att D-vitaminbrist under graviditeten påverkar tandanlagens utveckling hos fostret och risken för karies hos barnet ökar. I förebyggande syfte bör alla gravida rekommenderas extra D-vitamin.
Tandanlagen bildas redan i fosterstadiet och nu har ytterligare en studie funnit att D-vitaminbrist hos den gravida mamman fördubblar risken för karies i småbarnsåldern. Studien har gjorts på ett begränsat antal barn som lever i Alaska och där mödrarna övergett den traditionella marina dieten som innehöll stora mängder D-vitamin. Tidigare studier gjordes på japanska barn och kvinnor och ytterligare fler studier finns på detta tema.
Att D-vitamin är viktigt för tändernas hållbarhet och för att minska kariesrisken har konstaterats även tidigare av forskare. Inte minst Weston Price kunde visa detta redan på 1940-talet. En japansk studie i detta ämne publicerades 2015 och nu har alltså ytterligare en studie kommit till samma resultat.
Den nya studien som gjorts av forskare från Kanada och USA på ett begränsat antal mödrar och barn och visar tydligt att D-vitamin under fosterstadiet har betydelse för kariesrisken senare i livet. Eftersom flertalet europeer tenderar att ha D-vitaminbrist finns risk för att framtiden för med sig ökad risk för kariesangrepp på små barn.
Därför är det angeläget att rekommendera D-vitamintillskott under graviteten redan nu. (se Tf:s pressmeddelande) Det finns också andra skäl till D-vitamintillskott, bland annat minskad risk för autism, diabetes och parodontit mm.
D-vitaminbrist hos gravida i Alaska (engelska)
D-vitaminbrist under graviditeten ökar risken för karies hos japanska barn (engelska)
Tillskott av D-vitamin under graviditeten kan förebygga karies (engelska)
D-vitamin hos modern ökar risken för karies hos barn (engelska)
D-vitaminbrist hos europas befolkning