Roundup, glyfosat (gluphosate på engelska) är ett växtgift som används i stor omfattning för att ta bort ogräs innan man planterar det man vill odla, och som är har orsakat mycket kontroverser om möjliga gifteffekter, dels direkt genom att personer som applicerar det kan exponeras, dels genom att det kommer ner i marken och kontaminerar föda och grundvatten.

Utanför EU används även genförändrad föda som tål ämnet varvid man kan döda ogräs utan att döda det man vill odla. Efter en undersökning som påvisat skador och cancerrisker med den genförändrade födan tvingade tidskriften att dra tillbaka artikeln efter att ha utsatts för hårda angrepp, antagligen efter hot om stämning. Debatten om det berättigande i indragandet finns fritt tillgänglig i Food and Chemical Toxicology 50:11, 2012, 4221, även om ursprungsartikeln är borta.

I EU är det inte tillåtet att odla genmodifierad gröda med resistens mot roundup, men förhållandet kan ändras om det blir ett nytt frihandelsavtal mellan EU och USA. I Frankrike fastslog högsta domstolen, 2009, efter anmälan av miljöorganisationer, att tillverkaren av roundup, Monsanto, ljugit om att ämnet var snabbt nedbrytbart och inte skadade mark eller grundvatten. Emellertid används glyfosat under olika namn, som ogräsmedel inom EU. I Sverige såldes enligt Kemikalieinspektionen 700 ton glyfosat under 2012. Gränsvärde för ytvatten är 100 mikrogram/liter.

Det finns ett stort antal artiklar om gifteffekter av glyfosat. Tillverkaren hävdar att medlet inaktiverar ett enzym som finns hos växter, men inte hos djur och att det därför skall anses ofarligt. Emellertid finns enzymet hos bakterier i jorden och flera studier har visat att bakteriepopulationen i jorden skadas. Ytterligare gifteffekter som visats i djurförsök, och som misstänks även hos människa, är reproduktionsstörningar, fosterskador, lever- och hypofyspåverkan, beteendestörningar och ökning av fria radikaler. En del av effekterna kan vara indirekta då inte bara jordbakterier skadas, utan även de som finns i djurens och våra tarmar.

Glyfosat finns vitt spridd i vår i miljö och kan uppmätas i blod och urin hos både människor och djur. Danska kor och grisar har förhöjda nivåer och speciellt höga halter har återfunnits hos missbildade griskultingar. Författarna misstänker ett orsakssamband.

Det finns över 2 miljoner länkar om glyfosat (glyphosate/Roundup) på internet och det är inte enkelt att utvärdera vad som är vederhäftigt då åsikterna är starkt polariserade mellan miljöorganisationer och förespråkare för tillverkare och jordbruksorganisationer. Myndighetrna står någonstans mittemellan. Motsättningarna återspeglas även i forskningslitteraturen.

Till artikel
Artikel
Artikel
Artikel
Artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)