Journalisten Elisabeth Höglund berättar i en pod i Expressen hur många problem hon har med tänderna och vilka stora summor hon lagt för att få ordning på dem. Näringsbrister och inflammationer har orsakat stora hälsoproblem och tänderna har tagit stryk. Hon har lagt ner flera hundra tusen kronor för att få ordning på tänderna.

Nu hoppas Elisabeth Höglund att det inte ska kosta lika mycket till. 
- Jag har haft stora tandproblem, med flera inflammationer i tandbenet den senaste månaden. Den trettonde december, på Lucia, fick jag dra ut tre kindtänder. Jag har fortfarande inte fått några implantat, så jag går med stora hål i munnen. Jag har en protes i överkäken, där jag också har tappat en tand.

Man blir väldigt funktionshindrad av att tappa sina tänder och Elisabeth Höglund säger att hon haft problem att fira jul och nyår. - Det beror på att det är så jobbigt att visa mig för folk när tänderna saknas. Sen är det också jobbigt att inte kunna  tugga och njuta av maten, säger hon.

Jag har ätit starka mediciner och penicillin, vilket skapat problem för magen, säger hon i  ”TV-fabriken”.

En dålig munhälsa påverkar välmåendet i alla delar och det är riktigt tufft just nu för tv-veteranen med den röda kalufsen.
– Det är verkligen frustrerande, man måste kunna tugga maten man äter. Alla gamla kronor bara trasar, de håller inte, säger Elisabet Höglund.

I Tandvårdsskadeförbundet finns många personer med liknande problem, men med betydigt sämre ekonomi. Alla kan inte få fram 100 000 kr för att gå till tandläkarna. En del klarar inte heller att betala 3000 kr innan något som helst samhällsstöd ges.

Tandvården ges i Sverige på ett sätt som gynnar dem med medelstora eller höga lönder. Lågavlönade eller de som inte ens har ett jobb blir ruinerade om de går till tandläkaren. Utredningen "Jämlik tandhälsa" har all anledning att se över hela tandvården och se till att den blir en del av hälso- och sjukvården. 

Till artikel om Elisbeth Höglunds kostsamma tandproblem
Se fler berättelser om problem i tandvården här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf (nytt namn Tandhälsoförbundet).
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

​Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. Inloggning på Min sida gör att du kan ändra adress med mera. Där finns ingen ytterligare information. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf arbetar för att tandvården ska ingå som del i hälso- och sjukvården. Tf informerar om risker med dentala material och rotfyllningar samt koppling mellan tänderna, kroniska sjukdomar och funktionshinder. Största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Att så länge patienten betalar merparten av tandvården ska rättigheterna som konsument stärkas.
  • Att patienten informeras om risker för biverkningar av dentala material och rotfyllningar.
  • Att tandvården blir helt metallfri.
  • Att alla som har eller har haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Att alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den som avlidit och till vilken adress eller mail kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. Sommartid till och med den 10 augusti då endast kl 10-13 bemannas. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu