Frukt, bär och grönsaker har gott rykte om att vara hälsobefrämjande. Många studier har visat att högt intag minskar risken för vanliga folksjukdomar.
I en ny studie från Finland har forskare undersökt om intag av frukt, bär och grönsaker har någon skyddande effekt mot diabetes typ 2. Det finns tidigare studier, men utifrån dessa har det inte varit möjligt att dra säkra slutsatser.
I den nya studien, baserad på 2332 män, 42-60 år, från en pågående serie av hälsoundersökningar, analyserades genom frågeformulär intaget av frukt, bär och grönsaker och b*lodvärdet av glukos* i fasta och vid glukosbelastning. Efter korrigering för ålder, BMI, rökning, utbildning, fysisk aktivitet, alkoholintag och familjehistoria av diabetes, jämfördes efter 19,3 år antalet diabetes typ 2-fall i fjärdedelen med lägsta med fjärdedelen med högsta intag av födoämnena.
Efter 19,3 år hade 432 nya fall av diabetes typ 2. Fjärdedelen med högst intag hade 24 % lägre risk att utveckla diabetes, jämfört med gruppen med lägst intag. Vid närmare analys visade sig intaget av bär ha den största effekten
En sammanställning av antioxidanteffekten hos ett stort antal födoämnen i USA finns tidigare publicerad. Störst antioxidanteffekt per gram föda hade kryddnejlika, följt av oregano, ingefära, kanel, gurkmeja, valnötter, basilika, senapsfrön, curry, pekan, choklad (osockrad), paprika och chili.
Eftersom man intar rätt låga mängder av dessa ämnen så är det mer rättvisande att jämföra antioxidanteffekten vid normalportioner av olika födoämnen.
Då kommer björnbär överst, följt av valnötter, jordgubbar, kronärtskocka, tranbär, kaffe, hallon, pekan, blåbär, kryddnejlika, vindruvsjuice, choklad, tranbärsjuice, körsbär och rödvin.