Betydelsen av D-vitamin för hälsan har helt omvärderats under senare år, liksom vilka mängder som är optimala och den stora omfattningen av brist, även i områden med stark solbestrålning. Vad som anses som optimalt och vad som är brist varierar dock mellan olika forskargrupper. Det finns många studier om vilka D-vitaminhalter som ökar eller minskar risken för olika sjukdomar och att nivåerna beror på både solbestrålning, föda och förmåga att tillgodogöra sig det man tar in.

En fullständig utvärdering skulle innebära att man gav hälften av en slumpvis utvald och stor grupp personer en standarddos av  D-vitamin, och andra hälften placebo och sedan följde båda grupperna under minst 10 år för att se sjukdomsutfallet. Inget läkemedelsföretag torde bekosta en sådan studie. Forskare i Kalmar och Linköping har försökt komma en bit på vägen med en studie som bekostats av Kamprads stiftelse.

Eftersom det är känt att äldre personer ofta har låga nivåer av D-vitamin valde man ut fyra grupper med risk för brist och med en ålder över 75 år. Grupp ett personer med höftledsfrakturer, grupp två personer med akut stroke, grupp tre personer som uppsökt akuten mer än fyra gånger/år och en fjärde grupp av personer på vårdhem. Som kontrollgrupp valdes personer som kände sig helt friska.

Alla personerna kom från samma område (Kalmar) och mätningarna av D-vitamin (25(OH)D) gjordes så att lika andel utfördes vid samma årstid i de olika grupperna. Kontrollgruppen tillfrågades om de tidigare haft någon sjukdom som relaterade till de andra grupperna och uteslöts om så var fallet. Även personer i kotrollgruppen med antidiabetesmedicinering eller som intog extra D-vitamin eller kalcium uteslöts. Kartläggning av matvanor och vistelse i solen fanns inte med i undersökningen. Resultaten justerades för möjlig inverkan av ålder, kön, årstid och hudtyp.

Fler kvinnor än män deltog i studien och avseende sjukdom så var skillnaden mest uttalad vid höftledsfrakturer där kvinnor utgjorde 75 % av fallen. Medelåldern i kontrollgruppen var lägre än i övriga grupper, 77,9 respektive 84,7 år.

Frakturpatienterna hade lägre nivåer av kalcium, albumin och fosfor och högre alkaliskt fosfatas än i de andra grupperna. D-vitamin var högst i kontrollgruppen, 74 nanomol/l, i stroke-gruppen 64 nmol/l, i akutpatienterna 60 nmol/l, i frakturgruppen 51 nmol/l och lägst hos patienterna på vårdhem med 46,5 nmol/l. Endast ett fåtal av patienterna fick extra D-vitamin och dessa hade följdriktigt högre serumnivåer av vitaminet. Mer medicinering resulterade i något lägre vitaminhalter.

Till forskarna förvåning fanns det inte någon signifikant säsongsvariation hos någon av grupperna, något som man genomgående sett hos yngre personer. Orsaken kan vara att bildningen av D-vitamin i huden starkt minskar vid högre ålder och mer beror på födan.

Kontrollgruppen hade optimala D-vitaminnivåer, beroende på hur man definierar optimalt. De flesta hälsoinstitutioner anser 50 nmol/l vara tillräckligt, under 25 anses vara brist och därimellan otillräcklig nivå. Emellertid anser Endocrine Society och Osteoporosis Foundation att optimala nivån är minst 75 nmol/l, vilket man får om man äter tabletter med 1000-2000 IE eller vistas i solen, i alla fall för yngre personer.

En brist som forskarna framhåller är att man vet alltför lite om kontrollgruppen, till exempel resor till södern, matvanor med mera. Förhållandet kan emellertid vara omvänt, att genetiska faktorer gör att man bättre kan tillgodogöra sig D-vitamin och blir bättre skyddade mot sjukdom. Forskarna påpekar att frekvensen av benfrakturer i Sverige är bland de högsta i världen och följaktligen att personer med sådan risk bör ha extra D-vitamin. Detta tycks emellertid inte ha gått hem hos vårdpersonalen, att döma av det fåtal som fick extra vitamin bland de sjuka.

En stor dansk studie där 247574 personers D-vitamin analyserades fann att ungefär 70 nmol/l var associerat med den lägsta dödligheten, men det har även kommit en studie som visade att både lägre och högre nivåer än 75 nmol/l var kopplade till ökad risk för sämre hälsa.

http://www.mdpi.com/2072-6643/8/11/717

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)