Forskare ska nu undersöka vad ungdomar tycker om fasta tandställningar liksom vissa risker med dem. Fasta tandställningar består av metaller och en del personer som är känsliga kan få problem.. Tandvårdsskadeförbundet får då och då frågor från föräldrar som undrar om tandställningen kan vara orsak till tonåringens enorma trötthet och håglöshet. De har då kopplat barnets förändringar till just insättandet av tandställningen. 

Tandställningar hos ungdomar är relativt vanligt. Ofta besstår tandställningen av flera olika metaller bland annat nickel. En del som är känsliga för metaller får problem  och då handlar det ofta om extrem trötthet, en del kan få psykiska besvär och andra får utslag eller annan diffus påverkan. 

En mamma talade med Tandvårdsskadeförbundet om sin dotter som blivit så väldigt trött och bara orkade med skolan och det absolut nödvändiga. Hon slutade gå ut med kompisar och visade tecken på problem. Mamman frågade dottern om tröttheten hade med tandställningen att göra. Dottern i sin tur frågade en kompis som bekräftade att det var strax efter tandställningen som hon slutade vara med kompisarna.

Ibland kan också tänderna ta skada. Dels tas vanligen minst fyra tänder bort och tandställningen gör det svårt att hålla rent. Kariesangrepp, nötningsskador och att tandrötter skadas är inte ovanligt. Risk finns också för skavsår i kindslemhinnan och på tungan. Nu ska utvärdering av olika tandställningar göras i projektet CROWDIT. Biologiska effekter, ungdomarnas upplevelser och hälsoekonomi kommer att utvärderas.

Evidensen i tandvården är allmänt mycket låg (ca 10 % av behandlingarna är evidensbaserade). Just användning av tandställningar, behovet av sådana och dess risker bland annat för biverkningar utgör inget undantag. Att fundera över behovet är därför viktigt och föräldrar till minderåriga har ett stort ansvar i denna fråga. Tyvärr ges sällan tillräcklig information om riskerna och alternativen. Då blir det svårt att som förälder göra ett aktivt och väl genomtänkt val.

Tandvårdsskadeförbundet vill påminna om att det även finns andra alternativ till tandställningar i metall. Exempel på det är den så kallade Invisalign, som är en tandställnig i plast och som man tar av när man äter. Andra alternativ är att träna näsandning då tungan kan trycka ut käken och skapa bättre utrymme. Detta sker inte vid munandning. Även näringsterapi eller omläggning av kosten kan hjälpa. Se mer tidigare inlägg på hemsidan.

Till artikel i tandläkartidningen
Till vetenskaplig artikel i Tandläkartidningen

Till artikel på hemsidan om olika alternativ till tandställning

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)