Forskare i Lund har hittat ett särskilt ämne som hjälper lungorna och luftrören att hålla sig vidgade så att luften kan transporteras i dem. Detta ämne hämmas av kvicksilver. Forskarna misstänkte tidigt att KOL kunde bero på kvicksilver eftersom det finns relativt mycket kvicksilver i cigaretter. Tanken föddes att använda jodkol som avgiftning. Resultaten hittills är lovande. Kanske kan det också användas av amalgamskadade för avgiftning. 

Företaget undviker försiktigtvis att tala om amalgamfyllningarnas läckage av kvicksilverånga som alla amalgambärare andas in. Men det finns mycket annat som också läcker kvicksilver. Själva konstaterar de att varje cigarett innehåller 30-60 nanogram kvicksilver.

En rökare andas således in kvicksilver från cigaretterna och även vedrök innehåller kvicksilver. Säkert finns kvicksilver i luften runt vissa industrier och i tätorterna. En amalgambärare andas hela tiden in kvicksilver. Mer vid intag av varma drycker, tuggummituggande etc.

Företaget PharmaLundensis utvecklar nu ett piller för avgiftning som innehåller kol och jod (JodoCarb). Kliniska prövningar pågår och i ett första försök testades preparatet på 40 personer  och man såg en 20-procentig förbättring hos patienter  med KOL.

Den enda men tråkiga biverkan var att sköldkörteln påverkades. Nu har företaget och forskarna modifierat molekylen så att jodet binds hårdare till kvicksilver och därmed inte borde påverka sköldkörteln. Det nya preparatet kallas Pal-133 och ser lovande ut.

Framtiden får utvisa om detta avgiftningspiller kan vara något för amalgamskadade.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf.
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för bra och giftfri tandvård. Du har alltid nytta av Tf och behövs som medlem.
 
OBS! Tf:s årstämma hålls digitalt via zoom den 13 juni, anledningen Covid-19 och myndigheternas restriktioner. Således ingen träff i Gävle. Inga anmälningar från medlemmar finns. Deltagare vid stämman är delegater, styrelse och valberedning. 

Förutom denna hemsida se här:
- Om amalgamsanering 
(hemsida)
- Sjuk av tänderna (Youtubefilm)
Sjuk av titan, (Youtubefilm) 
- Amalgam och avgiftning, föredrag psykiater Blomberg (Youtubefilm)

Pressmeddelanden
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida. Avi om årets medlemsavgift har kommit via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport som sköter medlemsregistret. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf informerar om biverkningar av tandvårds-material, risker med rotfyllningar och kopplingar till kroniska sjukdomar och funktionshinder. Tf ger stöd till medlemmarna och arbetar för så riskfria tandvårdsmaterial som möjligt. Den största framgången är förbudet mot amalgam som trädde i kraft 2009. Tf fortsätter att ge objektiv information i olika tandvårdsfrågor. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för:

  • Att sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Korrekt information om risker för biverkningar av material inom tandvården.
  • Mindre riskfyllda tandvårdsmaterial och tekniker.
  • Helt metallfria tandvårdsmaterial.
  • Att alla som blivit sjuka eller funktionshindrade av tandvården ska ha rätt till samma vård och rehabilitering som andra.
  • Att alla ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Att byte av alla dentala material inklusive proteser och implantat sker utan kostnad vid misstanke om biverkningar.
  • Att ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222.

Kondoleanser kontakta Tf via mail eller telefon för uppgifter om den avlidna inklusive adress. Skickas senast dagen efter beställning. 

Kontakta oss
Tandvårdsskadeförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)

Råd och stöd  
Råd och stöd kan ges via telefon 08-428 92 42 kl 10-13 alla vardagar samt måndag kl 16-18 och onsdag kl 19-20. 

Mailfrågor
Frågor besvaras även via mail: fragor@tf.nu