Livsmedelsverket vill förbjuda höga halter i kosttillskott. Halterna av olika vitaminer och mineraler kommer därför att begränsas i varje enskild tablett. På grund av sämre näringshalter i maten behöver många kosttillskott i dag. D-vitamin är bara ett sådant exempel som flertalet i Skandinavien får för lite av. 

Livsmedelsverket föreslår nu kraftigt sänkta tillåtna halter av olika vitaminer och mineraler i kosttillskott. Anledningen sägs vara att skydda befolkningen mot skadligt höga halter.

Det stämmer inte eftersom verket exempelvis vill begränsa C-vitamintillskott till ynkligt låga halter trots att överskott direkt går ut med urinen. Helt klar ligger andra aspekter än folkhälsan bakom denna lagstiftning. 

D-vitamin får exempelvis inte säljas i högre doser än 75 mikrogram (3000IU), trots att man i dag inte betraktar D-vitamin som ett vitamin utan som ett hormon och att det är känt att högre doser behövs bland annat för att minska risken för depressioner och cancer. 

Vitaminbehovet beror i första hand på våra gener, hur vi tar upp och omsätter vitaminer. I vissa lägen behöver man betydlig mer, vilket kan inträffa om man är mycket stressad, sjuk eller fått i sig gifter med maten eller dylikt.  

En del behöver mer vitamin B6 och zink vid vissa sjukdomstillstånd (t.ex. pyrolurea) och skulle behöva betydligt  mer än de 20 respektive 25 milligram som i framtiden får säljas.  Den som har många amalgamfyllningar behöver mer selen än andra då selen binder kvicksilver. Så mycket som 300-400 mikrogram per dag behövs ofta, men tabletterna får i framtiden innehålla högst 220 mikrogram. 

Det går ju att ta flera tabletter samtidigt så de föreslagna sänkta gränsnivåerna kanske inte får så stor effekt på intaget. Men det blir helt klart krångligare att få i sig tillräckliga mängder. Tandvårdsskadeförbundet är negativt till denna detaljreglering.  

Renheten ska också ingå i den nya lagstiftningen och det kan vara bra för att hindra föroreningar, men frågan är om kosttillskott utvunna ur växter klarar gränsvärdena. 

Livsmedelsverket upprepar som ett mantra att man inte kan få brister om man äter varierad kost. Det verket glömmer tala om är att mycket få äter enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Flertalet har alltså brister som behöver kompenseras med kosttillskott. Dessutom kan hälsan optimeras med högre doser vitaminer och mineraler än de doser som endast förhindrar brister. 

Märkligt med regleringen är också att C-vitamin och magnesium finns med, eftersom dessa ämnen snabbt utsöndras om halterna är höga. Alla vattenlösliga vitaminer utsöndras om överskott finns. 

C-vitamin får säljas i förpackningar om högst 1 gram per tablett. Vid allmän sjukdom kan man behöva 2-4 gram C-vitamin och vid sepsis eller skadliga virussjukdomar behövs 10-20 gram per dag och då helst intravenöst för att stoppa sjukdomen. Man kan undra vad som gör det nödvändigt med denna detaljreglering. 

Alla som vill kan skriva ett remissyttrande, se länken nedan. 

Till remissen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)