- Forskning
- Hälsa
Inflammationer ökar risken för sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, övervikt och diabetes. Ett känsligt mått på pågående inflammation är CRP, C-reaktivt protein, ofta kallat snabbsänka. I en studie från USA har man mätt CRP och jämfört nivån med intaget av olika födoämnen för att få ett mått på deras inflammationsdämpande eller inflammationsdrivande effekt.
Födoämnen har effekter på hälsan och risken för att drabbas av sjukdom, något som de flesta är medvetna om numera. I studien i Journal of Nutrition finner man att den starkaste inflammationsdämpande effekten har magnesium. Stora delar av befolkningen har, enligt flera studier, för lågt intag av magnesium.
Andra ämnen med starkt positiv effekt är gurkmeja, te, vin, fibrer, vitaminer i varierande grad, flavonoider och zink. Omega-3-fetter (linfröolja, fiskolja) har positiv effekt men omega-6-fetter negativ. För mycket kalorier har en inflammationdrivande effekt liksom socker och mättat fett.