Tandvårdsskadeförbundet har varnat för fluor i tandkräm. Nu har den amerikanska kemisten Shane Ellison funnit att fluor inte har någon kariesförebyggande effekt och att fluoridering av dricksvatten är en av modern tids största hälsorisker.

Fluorid i dricksvatten tas lätt upp via mag-tarmkanalen. Fluorhalten i vatten varierar, men finns främst i grundvatten i vissa områden som Uppsala och Trollhättan. Tidigare diskuterades fluoridisering av dricksvattnet i Sverige, men man avstod slutligen och i dag är det främst tandkräm som ökar fluorexponeringen om man inte bor i fluorrika områden.

Hos vuxna stannar cirka 60 procent av tillfört fluorid kvar i kroppen och hos små barn är andelen större. Barn under sex år uppskattas svälja 0,3 milligram fluor dagligen i samband med tandborstning. Fluorid byggs ini kristallstrukturen i benvävnad och tänder och därför märks i första hand problem med missfärgning av tänderna och senare kan emaljen förstöras.

Förutom ben och tänder menar Ellison att kollagenet som håller samman skellett och muskler slits sönder av fluoret och därför ökar ligamentsskador med värkande ben som följd i områden där man tillsätter fluor till dricksvattnet. Hon har inte funnit att fluor har kariespreventiv verkan. SBU undersökte för ett antal år sedan kariesförebyggande åtgärder och fann då att fluorsköljning inte hade någon effekt däremot fann de en liten positiv effekt för fluortandkräm.

Att förebygga karies handlar främst om matvanorna och kosten. Viktigt är att få tillräckligt mycket kalcium, fosfater och andra näringsämnen och därtill får man inte äta mer än högst fem gånger per dag. Att borsta tänderna och hålla rent mellan dem är förstås också bra, men kosten är absolut viktigast för att behålla friska tänder.

Till artikel om fluor.
Film om fluorens risker och kampen för att slippa dricksvatten med fluortillsatser
SBU:s rapport om kariesprevention

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)