Tandvården anser att fluor motverkar karies och använder ämnet i fluorlacker, i tandkrämer, tandlagningsmaterial, till fluorsköljningar. Exponeringen från alla olika källor ger ett svårkontrollerat intag där det finns risk för biverkningar.

Tandvården uppmärksammar uppträdande av vita fläckar där fluorinlagringen blivit för hög och gjort emaljen skör. Dessvärre är man mindre intresserad av, och avvisar genomgående, rapporter om biverkningar på andra ställen i kroppen som risk för benskörhet och cancer.

En studie publicerad i Food and Chemical Toxicology analyserade hormonstörande effekter och nedsatt fertilitet hos råttor som exponerats för fluor. Författarna anger att manlig fertilitet är nedsatt i områden i världen där fluoros är frekvent, och undersöker nu effekterna på en rad kvinnliga könshormoner och receptorer: östrogen (E) och progesteron (P), östrogen- och progesteron-receptor proteiner (Er-alpha och PgR), follikel-stimulerande hormon receptor (FSHR) och luteiniserande hormon receptor (LHR).

Djuren exponerades för natriumfluorid (NaF) i koncentrationerna 100 och 200 mg/l i dricksvattnet, mycket högre än vad vi normalt utsätts för, men endast under 12 veckor, till skillnad från livslång exponering för lägre halter för människor under hela livet med periodvisa mycket högre exponeringar. Djuren hade, vid försökets slut, ungefär 10 gånger högre fluornivåer än kontrollerna.

Natriumfluorid orsakade signifikanta sänkningar av östrogen och progesteron och i follikel-stimulerande receptorn och ökade aktiviteten i de övriga receptorerna. 100 mg/l NaF hade större effekter än 200 mg/l. Författarna anser att de observerade effekterna är viktiga faktorer vid reducerad fertilitet som observerats vid fluorid-exponering. Man påpekar också att liknande effekter har observerats vid exponeringar för tungmetaller, ftalater, och bisfenol A. Till skillnad mot försöksdjuren är vi exponerade för alla dessa ämnen samtidigt i varierande grad.

Inom Tandvårdsskadeförbundet har vi mycket erfarenheter av att kvicksilverexponerade personer, speciellt tandsköterskor, har fått menstruationsstörningar, missfall, har haft svårt att bli gravida och många har fått livmodern bortopererad. Samma effekter hos tandsköterskor har uppmärksammats i Norge och i Nya Zealand.

Till artikeln

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)