- Hälsa
Ett ofta framfört argument för att det är onödigt med att inta extra vitaminer är att vi får i oss allt vi behöver bara vi äter varierat och mycket frukt, bär och grönt. Många litar inte på dessa försäkringar utan handlar kosttillskott i hälsokostbutiken. Det behöver emellertid inte vara någon motsägelse i dessa ståndpunkter. I hälsokosthandeln finns alltfler produkter med mer eller mindre väldokumenterade antioxidant- eller andra hälsoeffekter att köpa, men det är svårt att avgöra vad som är vad.
Tandvårdsskadeförbundet har säkert, på grund av erfarenhet, genomgång av forskningslitteraturen, kontakt med kunniga läkare, tandläkare och forskare och återkoppling från sjuka medlemmar, kunnat identifiera de väsentligaste bristerna i kosten och vad som bäst kan understödja ett tillfrisknande när man drabbats av tandvårdens material.
I frukt, bär och grönt finns emellertid en blandning av ämnen som skall skydda växten. En hel del är identifierade och mindre del finns renframställda att köpa. Den blandning som naturen utvecklat och som finns i växterna kan ha bättre effekter än de enskilda komponenterna.
I en långtidsstudie från USA undersökte man i vilken grad ett högt intag av en grupp ämnen, flavonoider, ofta starkt färgade, med både antioxidant- och andra skyddseffekter i medelåldern, påverkade hälsotillståndet 15 år senare. Studien ingick i det så kallade Nurses Health Study där man samlade in data om födointag och sjukdomar och denna del innefattade 13818 kvinnor. Från data vid två olika enkäter om vilka födoämnen som åts kunde man beräkna hur mycket av 6 olika undergrupper av flavonoider som intogs. Resultatet baserades på healthy aging med vilket man avsåg överlevnad över 70 år utan någon allvarligare kronisk sjukdom eller påtaglig nedsatt kognitiv eller fysisk sjukdom.
Endast 1517 (11 %) kvinnor uppfyllde kriterierna för healthy aging efter 15 år. När man jämförde den femtedel med högsta intag av flavonoider med den med lägst visade det sig *att de med högst intag hade signifikant bättre chans att uppnå 70 år eller däröver och fortfarande vara friska*. Komponenter i födan man identifierade som nyttiga var apelsiner, bär, lök och äpplen.
Det kan vara förnuftigt att söka se till att få i sig tillräckligt av dessa födoämnen (finns flera) och komplettera med sådant som man knappast får i sig tillräckligt av i födan som selen, magnesium, zink, B12, D-vitamin med mera som Tf rekommenderat.