- Hälsa
Muskelmassa och muskelstyrka påverkas av hur mycket vi rör oss och av en rad andra faktorer som näring och hormoner. Minskning av muskulaturen börjar redan i medelåldern och fortsätter i accelererad takt ju äldre man blir. Inaktivitet är vanligt, av olika orsaker, på äldre dagar och en därvid minskad muskelmassa och styrka kan leda till fallskador, vårdbehov och ytterligare minskad rörlighet. Även med fysisk träning minskad dock muskelfunktionerna med åldern.
Hormonbehandling med testosteron, tillväxthormon och dehydroepiandrosterone (DHEA, ett förstadium till hormoner) ökar muskelmassan men kan ha allvarliga biverkningar och det är angeläget att hitta ofarliga medel som kan bromsa den avtagande muskelfunktionen.
I en studie från USA undersöktes om fleromättade fettsyror i form av fiskolja, 4 gram/dag i ett halvt år och man undersökte muskel volym, hand- och benstyrka, uthållighet och en rad faktorer som kunde indikera biverkningar. Studien var dubbelblind och kontrollerna fick majsolja. Helt blind torde den dock inte ha varit för alla deltagare eftersom en del personer upplevde fisksmak och andra mag-tarmstörningar.
Man uteslöt personer med övervikt, med mer än 1,5 timmars träning per vecka, allvarliga sjukdomar, medicinering som kunde påverka muskulaturen, med nerv-muskel nedsättning, rökare och de med hög alkoholkonsumtion liksom om man åt fet fisk mer än 2 gånger/vecka. Då återstod 29 fiskoljebehandlade och 15 kontroller av från början 109 personer som fullföljde testet. Det stora bortfallet gör naturligtvis statistiken mer osäker men testmetoderna var å andra sidan objektiva och gav lite utrymme för subjektiva bedömningar.
Behandlingen påverkade inte kroppsvikt, mängd fettvävnad men ökade benmuskelmassan, handgreppsstyrkan och övrig muskelstyrka efter 6 månader. Resultatet indikerar att man kan vända en trend mot minskad muskelmassa/styrka med enbart fiskolja. Andra forskare har visat att tillförsel av lättoxiderade fleromättade fettsyror ökar behovet av E-vitamin som antioxidant för att inte ge upphov till skadliga fettoxidationsprodukter. E-vitamin är i sin tur beroende av C-vitamin för att inte förbrukas. Det är beklagligt att man inte genomför studier med mer komplexa blandningar av vitaminer, antioxidanter och andra näringsfaktorer. Det mindre antal sådana studier som finns tyder på att sådana behandlingar har positiv effekt på en lång rad patologiska tillstånd och sjukdomar som ökar med åldern.