Personer som är sjuka av sina tandfyllningar får sällan medicinskt eller ekonomiskt stöd till fyllningsbyte trots tydlig lagstiftning. Anledningen är troligen informationsbrist, att ansökningsförfarandet är kringgärdat av mycket byråkrati och många regionala restriktioner som kraftigt minskar gruppen som borde ha rätt till fyllningsbyte som led i en medicinsk behandling. Se mer i Tandvårdsskadeförbundets genomgång av den information som finns på landstingens och regionernas hemsidor.

Den information oroliga människor kan få om sina dentala material på landstingens och regionernas hemsidor är skrämmande dålig och intetsägande. Få får där reda på att de kan få fyllningsbyte enligt tandvårdsförordningens 6 och 7 §§ som ett led i en medicinsk behandling och till samma kostnad som för annan hälso- och sjukvård.

Stödet är dock omgärdat av många restriktioner och ett byråkratiskt krångel som gör att besluten tar lång tid. Beslut går inte att överklaga och den statliga tillsynen över tillämpningen lyser med sin frånvaro.

Rättsosäkerheten är stor för den enskilde patienten och många upplever att samhället inte tar ansvar för de biverkningar dentala material ställer till med. Den som är fattig ger ofta upp och fortsätter vara sjuk.

Tandvårdsskadeförbundet har i en studie av landstingens och regionernas hemsidor (se se PDF-filen nedan) funnit att hälften av dem saknar information helt om Tandvårdsskadeförbundets frågor och den information som finns är oftast svår att förstå. Problemet är således helt osynligt.

Utredningen visar att endast 5 av 21 landsting/regioner på sina hemsidor redovisar vilka restriktioner som finns för bidrag enligt 6 och 7 §§. Trots att endast fm landsting och regioner studerats är mängden av beslut som kraftigt inskränker möjligheten att få bidraget stor.

Ingen myndighet vill ta tag i frågan och landsting/regioner har därför ostört kunnat fortsätta att försvåra för sjuka människor som söker vård. Dentalmaterialutredningen (SOU 2012:53) gav förslag till förbättringar i vården och ändringar i berörda paragrafer i tandvårdsförordningen. Ingenting har hittills hänt trots att 12 år gått. Snarare har möjligheterna försämrats.

I rapporten föreslås att:

? IVO (Inspektionen för vård och omsorg) får ett särskilt regeringsuppdrag att göra en riktad tillsyn över tandvårdsförordningens 6 och 7 §§.
? En särskild delegation tillsätts med representanter från Tandvårdsskadeförbundet med uppdrag att förbättra möjligheten för tandvårdsskadade att få adekvat hjälp.
? Delegationen bör fördela forskningsmedel till klinisk uppföljning av samtliga individer som genomgått fyllningsbyte enligt tandvårds-förordningens 6 och 7§§.

Slutligen konstateras i rapporten att hälften av landets vuxna befolkning fortfarande har amalgam i tänderna, vilket innebär att 15-20 ton kvicksilver finns lagrat folks tänder. Inte minst av miljöskäl är det angeläget att kvicksilvret avlägsnas och omhändertas på ett säkert sätt och därför föreslås särskilda budgetmedel för att alla gratis ska kunna avlägsna sitt amalgam.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)