Koppens mineralbalans är komplicerad. Det man vet är att för mycket kalcium kan orsaka brist på magnesium och andra viktiga mineraler beroende på att obalanser i kroppens mineralstatus skapas. Bäst är att få i sig mineraler via kosten, men en del kan också behöva kosttillskott och tar man extra kalcium är det viktigt att även magnesium ingår. Det gäller även tandhälsan.

Magnesium har alltså flera viktiga funktioner när det gäller tandhälsa och för den delen även för den allmänna hälsan. Magnesium behövs för att musklerna ska kunna slappna av och därmed kan tandgnissling minska eller helt upphöra om man får i sig tillräckligt med magnesium. Ett bra tips är att använda magnesiumspray/olja för att smörja in käkregionen innan läggdags. Magnesium tränger in via huden och när därmed käkmuskulaturen snabbt. 

Över 600 enzymatiska reaktioner  i kroppen är magnesium involverad i och därför kan problem uppstå lite överallt om man har brist på magnesium, vilket många från de nordiska länderna har. Magnesium behövs för nerv- och muskelfunktioner samt för kroppens produktion av energi (ATP). Magnesium liksom vitamin K2 behövs också för att absorbera kalcium som bland annat används för att stärka tändernas emalj. 

Brist på magnesium kan yttra sig som extrem trötthet, huvudvärk/migrän, problem med magen, muskelkramper och svårighet med koncentrationen. Mycket tyder också på att magnesiumbrist ökar risken för diabetes typ 2, hjärtkärlproblem, karies och osteoporos.

Bra matvanor kan ge tillräckligt med magnesium, men många behöver tillskott av denna mineral. Upptaget och omsättningen av magnesium varierar mellan individer och därför kan vissa personer behöva ta betydligt mer tillskott än andra. En näringsfysiolog kan bidra till att bedöma och mäta kroppens magnesiumnivå. 

Den som tar för mycket kalciumtillskott utan att också komplettera med magnesium (och gärna också fosfor och kalium) kan få problem med samtliga mineraler då man stör balansen. Om kalcium verkligen behövs så är det viktigt att även komplettera med magnesium. Det kan t.ex. gälla vid osteoporos.

Se mer här (Steven Lins hemsida)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)