Vad kan en borttagen tand ersättas med? Olika metoder finns för att ersätta förlorade tänder, men det är inte helt lätt att bestämma vilken metod som ska användas. Danska Tandlægebladet har i en artikel försökt visa på de olika frågeställningar som finns och hur tandläkaren ska fundera för att hitta den bästa lösningen. Det handlar om många saker där ekonomi och personlig preferans är viktiga, men också hur tänderna intill gluggen ser ut och hur bra tandbenet och tandköttet mår.

Danska tandläkare har alltså undersökt för och nackdelar med olika metoder för att ersätta saknade tänder. Artikeln är publicerad i den danska tandläkartidningen (se länk nedan). Deras slutsatser är att flera olika möjligheter bör övervägas med hänsyn till den enskilda patientens tandstatus, önskemål och patientens ekonomi.

I dag vill många tandläkare sätta in implantat även vid entandslucka. Det finns dock områden som kan vara svåra för sådana implantat och det gäller bland annat underkäkens framtänder där benet oftast inte är särskilt tjockt. Känsliga individer kan reagera mot implantatet eller eventuella föroreningar på det.

Risk finns också för periimplantit som är en sorts immunologisk reaktion eller bakterieinfektion som börjar med en slimhinnereaktion i kanten av  implantatet, Infektionen kan leda till att benet bryts ner och implantatet måste tas bort.

För många fungerar dock implantat och är ofta ett bra alternativ. Välj dock alltid implantat av zirkonia som varken är elektriskt ledande eller leder kyla respektive värme. Med zirkonia riskerar man inte heller allergi mot titan eller någon av legeringsmetallerna. För implantat i käkbenet finns således metallfria alternativ. Man kan alltså spara metallerna till dess de verkligen behövs, t.ex. höftimplantat eller pacemaker.

Alternativet bro som fäster på intilliggande tänder fungerar bra. Enda nackdelen är att tänderna som utgör brons fäste slipas ner för att kunna hålla bron. På intakta tänder bör man alltså inte ha en bro utan välja andra alternativ. Om däremot tänderna redan har lagningar gör det inget om man slipar nere den en aning för att få fäste för bron. Både entands och tvåtandsluckor kan ersättas med broar. Även längre broar kan fungera, men då blir belastningen på kvarvarande tänderna hög. 

Att etsa fast en tand på tanden bredvid fungarar också bra och medför mindre ingrepp i en frisk tand än vad en bro gör. Tanden förses då med en tunn och smal "vinge" som cementeras fast på baksidan av den intilliggande tanden. Den kan lossna lite snabbare än en bro, men överlevnaden är trots allt relativt hög. En etstand är billigare än en bro.

Ett annat alternativ, som inte nämndes i forskningsartikeln, är att skaffa en protes som fäster på tänderna bredvid med plastklamrar. Det låter klumpigt, men fungerar bra för de flesta. Fördelen är att protesen är relativt billig och att den som är känslig kan ta bort den inför vistelse bland folk. 

Att vara utan tand fungerar ofta också bra och särskilt om det är längre in i tandraden. Det handlar främst om utseendet då man tydligt ser gluggen om det är framtanden eller andra, tredje eller fjärde tanden. Det finns dock viss risk för att tänderna ska flytta sig. Tuggförmågan behålls om man bara saknar en tand. Saknas flera kindtänder är det mindre bra för tuggförmågan. 

Alltid metallfritt är viktigt vid val av ersättningsmaterial i tänderna. Metallkeramik är inte okej eftersom man då bränner på keramik på ett metallskelett. Det görs ofta både när det gäller kronor och broar och eftersom det ser ut som keramik är det svårt för patienten att se skillnaden. 

Till den danska artikeln


 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)