Med så kallat pH-papper kan man mäta vilket pH saliven eller urinen har. Neutral (pH 7) eller svagt basisk saliv och urin är bäst och minskar risken för karies. Även andra sjukdomar minskar om kroppen är basisk och den självläkande förmågan ökar. Grönsaker är bra då de basar kroppen, vilket också gäller intag av mineraler som kalcium, fosfater, magnesium och kalium. Läs mer om råd för att basa kroppen nedan. 

Livsmedel som gör kroppen mer basisk är frukt, grönsaker, frön, baljväxter och nötter. Proteiner som finns i mjölk, kött och fisk skapar syror vid nedbrytning och även kaffe, alkohol, läsk och andra sötsaker bidrar till att försura kroppen. Kosten har alltså stor betydelse för kroppens syrabas-balans. 

Andra sätt att basa kroppen är att öka tillskott av mineraler som kalcium och magnesium från olika kosttillskott. Björkaska innehåller stora mängder mineraler och är i sig basiskt och man kan alltså basa kroppen genom att dricka utspädd björkaska. 

En tesked bikarbonat (används som jäsmedel) utspädd i vatten varje morgon kan också bidra till att basa kroppen och det räcker att göra det några veckor. Därefter bör man göra uppehåll en tid. 

Bikarbonat har sedan 1911 ansett vara ett viktigt medikament för att hindra sjukdom. Forskning visar att bikarbonat verkligen bidrar till att basa kroppen och att det minskar risken för både karies och andra sjukdomar. Men man kan inte ta patent på bikarbonat och därför satsat inte heller pengar för att bättre utreda dess effektivitet. 

Se Allt om mat från 2020
Se också Sanna Ehdins blogg om att basa kroppen med bikarbonat
Reviewartikel om vikten av att basa kroppen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)