Behovet av, och optimala nivån av D-vitamin har omvärderats under senare år. Brist, otillräckligt och optimala nivåer har bestämts efter inverkan på benvävnaden och inte efter ökad sjuklighet eller dödlighet.
Ett antal studier av hjärt-kärlsjukdom och D-vitamin har gjorts på populationer och resultaten har varit likartade med dem i den nya studien. Resultaten i studier rörande cancer har emellertid varit varierande. Inga tidigare studier om D-vitamin och sjukdomar i andningsvägarna har hittills gjorts. Inga studier har heller använt upprepade mätningar av D-vitamin (25-OH-D) under försöksperioderna.
I en ny tysk studie undersöktes dödligheten i hjärt-kärlsjukdom, cancer och sjukdom i andningsvägarna hos 9578 personer i åldern 50-74 år. En mätning av 25-OH-D i serum gjordes vid studiens början och en ny efter 5 år. Dödligheten utvärderades efter 9,5 år.
Efter 9,5 år hade 1083 personer avlidit, 350 av dessa i hjärt-kärlsjukdom, 433 av cancer och 55 av luftvägssjukdomar. Dödligheten i hjärt-kärlsjukdom, cancer eller respiratoriska sjukdomar för personer med mindre än 30 och mellan 30 och 50 nmol/l var signifikant högre än för personer med över 50 nmol/l 25-OH-D i serum. Den ökande dödligheten började redan vid nivåer under 75 nmol/l.
Vid basmätningen hade 41 % nivåer över 50 nmol/l och vid 5-års-uppföljningen 52,6 %. 15 % resp. 13 % hade under 30 nmol/l vid de olika mätningarna. Dödligheten var som lägst med början vid 75 nmol/l och förändrades lite vid ökande halter.
För att komma upp i en nivå över 100 nmol/l behöver man en tillförsel om 2000-4000 IE/dag (50-100 mikrogram/dag). Solande på sommaren ger 10000 IE..