- Forskning
- Hälsa
Det känns tillfredsställande när man får sina förutfattade meningar uppbackade av vetenskaplig forskning. Choklad anses dels som onyttigt godis, dels som ett hälsosamt ämne.
Det mesta av den choklad som säljs i dagligvaruhandeln har hög sockerhalt, andra tillsatser, har högt kaloriinnehåll och låg andel kakao. Mörk choklad med en hög andel kakao är sannolikt nyttigare. Flertalet studier har emellertid inte skiljt på olika sorters choklad när man undersökt eventuella skyddande effekter mot framför allt hjärt-kärlsjukdomar.
I en ny studie har forskare i England analyserat forskningsrapporter om effekterna av alla sorters choklad på hjärt-kärlsjukdom och stroke. Studierna varierade starkt i avseende på mätningar av chokladintag, metodik och hur man utvärderade effekterna. Endast 7 studier med sammanlagt 114000 utvärderade deltagare hade tillräckliga uppgifter. Studierna beräknade intaget av choklad från frågeformulär, men skiljde inte på olika sorters choklad. Uppföljningstid varierade mellan 8 och 16 år. Alla studierna finansierades med allmänna medel och inga industrier var inblandade.
Ingen av studierna hade detaljerad information om intaget av flavonoider, de ämnen med antioxidanteffekter som troligen svarar för huvuddelen av möjliga skyddseffekter. Studier med renframställda flavonoider i framför allt djurförsök visar på ett brett spektrum av positiva effekter på processer som är inbegripna i allvarliga sjukdomar.
En jämförelse mellan den del av populationen med högsta intag av choklad, jämfört med delen med lägsta, visade att högsta intag medförde en 37 % lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och en 29 % lägre risk för stroke.
Det har kommit kommentarer till studien. Forskarna själva anger att utvärderingar från enkäter om födointag kan ha brister då det kan vara svårt att minnas vad man ätit och olika socioekonomiska och etniska grupper kan leva på sätt som medför eller minskar sjukdomsriskerna, oavsett chokladintaget. Man anger också att det behövs bättre studier om sjukdom och typ av choklad man äter. En kommentar tar upp den möjliga effekten av D-vitamin i choklad. När kakaobönorna torkas i solen bildas D-vitamin och nivån kan vara lika hög som i torskleverolja och kan tillföra 1000 IU per 25 gram mörk choklad. I en annan kommentar har en migränläkare svårt att tro på resultaten, då choklad (och även vin) kan utlösa migränanfall och att många människor är allergiska mot choklad. En positiv effekt på hjärt-kärlsjukdom utesluter dock inte att en liten del av befolkningen kan få negativa effekter som migrän eller allergi.